: Auto w trybie miejskim pali koło 5l/100. 60km w spokojną niedzielę pokazało 4.4l/100... naprawdę pozytywne zaskoczenie.
: Piszczące zegary
: Zbiornik paliwa mógłby mieć 60l
mocne 9.5/10
eCVT przy normalnej jeździe nie dokucza "wyciem". Mocne przyspieszanie daje taki efekt, ale trzeba się mocno nad tym autem znęcać żeby tak ciągle jeździć.
eCVT z symulacją biegów faktycznie jest wyczuwalna (akustycznie) przy spokojnej jeździe. Poza tym działa bez żadnego wyczuwania kiedy włącza silnik spalinowy.
Jak to miejsku SUV. Jest dość sztywno, ale wielkie koła i prześwit dają o sobie znać na dziurawych drogach. Na autostradzie jest o dziwo stabilnie. Nawet boczny wiatr za bardzo nie stresuje.
W porządku, ale mocno mi przeszkadza falująca maska przy prędkości 140kmh.... niepotrzebnie stresuje i odwraca uwagę.
Rewelacja, jeśli dodać do tego kamery 360 to uwag 0.
Wkurza tablet i wybieranie temperatury z ekranu. Pokrętło zawsze będzie pokrętłem do którego sięgasz bez odrywania wzroku, bez opierania palca o tablet lub deskę "żeby trafić". Można zmienić komendą glosową, ale cała procedura trwa spokojnie z 8sekund... bez sensu!
Podgrzewane fotele mam wrażenie że grzeją punktowo w tyłek - trochę dziwne uczucie, w koreańcu było to jakoś lepiej rozwiązane, po całej powierzchni. Poza tym niestety brak wentylacji fotelik. Klimatyzacja OK, choć mogła by w trybie auto więcej wiać na ludzi a nie szybę / nogi.
Bardzo przestrzenne auto. fotele AGR mega wygodne. Tylna kanapa przesuwna / pochylna naprawdę super pomysł.
Jest naprawdę nieźle. Mam wersję z szybami akustycznymi z przodu. Przy 140 jest naprawdę fajnie.
Cena tylko trochę wyższa od chińczyka, ale to jednak "Ford" a nie OMODA czy inny BAIC. W cenie serwis 4 lata, ubezpieczenie AC/OC na rok za 1zł - wg mnie obecnie nie ma konkurencji.
Niestety trafiłem na wadliwy egzemplarz z piszczącymi zegarami. Po konsultacji z innymi użytkownikami dopiero ich wymiana pomaga, ale nie można trafić na te z wadliwej serii... bo tak też się zdarzało że dopiero 3cia wymiana pomagała. Nie ma tragerii, ale w trybie hybrydowym po ciemku odgłos piszczenia bardzo przeszkadza... 3mam kciuki za szybkie rozwiązanie problemu przez serwis (zgłoszone)
Na razie mało przejechałem, bo 2500km - brak poważnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 FHEV 180KM 132kW