auto z klasą i ponadczasową spokojną linią nadwozia. Nie jest tanie przy zakupie, ani w esploatacji, ale daje naprawdę dużo radości z jazdy. Na pewno można je traktować jak inwestycję długoletnią (ja mam zamiar pojeździć swoim ok 10 lat)
typowy silnik produkowany z myślą o rynku amerykańskim, bardzo nisko umieszczony max moment obrotowy (2800*min-1 i moc max osiągana przy 5200 obr, słowem długowieczny niewyżyłowany silnik
Automat, nigdy już nie będę jeździć manualem, a że przyspieszenie trochę słabsze - ten smochód nie służy do wyścigów spod świateł
zestrojony dość twardo jak na limuzynę tej klasy, ale przez to prowadzi się pewnie, dobrym rozwiązaniem jest wymiana standardowego ogumienia 215/55/16 na 225/55/16, opony te wchodzą na fabryczne felgi, a że są o 5mm wyższe, to i komfort wyraźnie się poprawia. Oczywiście zważywszy na klasę samochodu, opony powinny być jak najwyższej jakości ( ja używam MICHELIN PILOT PRIMACY)
słupki trochę zasłaniają widok do tyłu, ale można się przyzwyczaić. Lampy xenonowe sprawiają, że jazda w nocy to prawdziwa przyjemność. Tu dodam, że w moim samochodzie zmieniłem wszystkie żarówki na xenonowe (tzn w halogenach oraz w światłach drogowych). Jeżeli droga jest w nocy pusta i mogę odpalić wszystkie sześć żarówek D2S, to widok fenomenalny. Światła drogowe mają zasięg ok 450 m (w tej odległości widać dokładnie wszystko, co dzieje się na drodze), halogeny świecą na jakieś 30 m w każdą stronę, także widać też wszystko, co dzieje się poza jezdnią. Jeżeli ktoś miałby ochotę na zabawę z xenonami, to jedna uwaga, jeżeli zdecydujesz się na montaż xenonów zamiast świateł drogowych, to zapomnij o częstym (ok 5-10 razy na godzinę) puszczaniu zajączków. Układ nie wytrzymuje zbyt wielu takich nagłych skoków napięcia i w krótce przepali się albo żarówka, albo przetwornica
na najwyższym poziomie, wszystkie przyciski czytelne i dobrze rozmiszczone
najszybciej nagrzewający się samochód, jakim jeździłem
zarówno z przodu jak i z tyłu wystarczająca ilość miejsca
całkiem całkiem, ale mogło by być ciut ciszej jak na auto tej klasy
takie samochody z założenia nie są ekonomiczne 17,5 l w mieście i 12,5-13,0 w trasie, ja założyłem instalację gazową, więc koszty miesięczne za paliwo są porównywalne z kosztami paliwa dla silnik 1,6 benzynowego, ceny przeglądów i napraw do niskich nie należą (ok 1300 zł z wymianą klocków w autoryzowanym serwisie), ale poza matriałami eksploatacyjnymi samochód jest bezawaryjny. Stosowanie zamienników nie wyszło mi na dobre, więc pozostaję przy autoryzowanym serwisie
Każdy inny samochód tej klasy i z takim wyposażeniem to wydatek o 100 tyś pln więcej
nie ma żadnych drobiazgów, wszystko chodzi i działa idealnie