Ocena kierowcy - Kia Sportage III SUV

Bocian, 21 godzin temu
Silnik 1.6 GDI 135KM 99kW
Rok produkcji 2012
Kia Sportage III SUV 1.6 GDI 135KM 99kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Inne : Koszty utrzymania.
Kupione jako używane, z polskiej sieci dealerskiej, z pełną historią serwisową i niewielkim jak na te lata przebiegiem 96 tys. km. Ogółem, po blisko trzech latach użytkowania i 45 tys. przejechanych kilometrów, jestem bardzo zadowolony z tego samochodu. Mimo tego, że trzecia generacja czasy świetności ma już raczej za sobą, to auto nadal mi się podoba i przy odpowiedniej dbałości nadal potrafi sprawować się bezawaryjnie. Bardzo prosta konstrukcja, świetny dostęp do wszystkich podzespołów pod maską. Samochód jest bardzo łatwy i tani w serwisowaniu. Każdy, kto miał choć odrobinę do czynienia z mechaniką pojazdową i posiada jakiś podstawowy zestaw narzędzi, bez problemu przeprowadzi prawie każdą czynność serwisową lub naprawę. No, ale żeby nie było zbyt różowo, to oczywiście nie jest to samochód bez wad. Dynamiki silnika się tu nie czepiam, bo dobrze wiedziałem, co kupuję. Silnik ten posiada już bezpośredni wtrysk benzyny, więc trzeba pamiętać o okresowym czyszczeniu z nagaru kanałów dolotowych i zaworów ssących. Nie należy też przeciągać interwałów olejowych, bo jak wiadomo, wtrysk bezpośredni lubi sobie dolać benzyny do oleju, zwłaszcza, kiedy samochód jeździ głównie na krótkich odcinkach. Dla mnie jednak największym mankamentem jest skrzynia biegów, o czym napiszę poniżej.
Może nie jest zbyt dynamiczny, ale za to bardzo prosty i tani w serwisowaniu. Gdyby nie bezpośredni wtrysk, dałbym 5 gwiazdek.
Skrzynia biegów, to jest w mojej ocenie największa wada tej wersji Sportage'a, Niby sześciobiegowa, ale co z tego, skoro biegi są bardzo krótkie. Symboliczna wręcz różnica między piątym a szóstym przełożeniem. Przy prędkości 100 km/h na szóstym biegu, obrotomierz pokazuje już około 2750 obr/min, co moim skromnym zdaniem powoduje, że samochód z trudem nadaje się do jazdy ekspresówkami, natomiast jazda autostradą to albo piłowanie w okolicach 4 tys. obr/min. albo zamulanie. Uważam, że pod tym względem mogłoby być zdecydowanie lepiej. Gdyby chociaż ta szóstka była dłuższa...
Jest dość twardo, ale to mi akurat odpowiada. Nie lubię zbyt miękkich zawieszeń.
Mimo czternastu lat na karku, bardzo dobrze się trzyma.
Szerokie słupki A, więc potrafią co nieco zasłonić i trzeba uważać, głównie przy dojeżdżaniu do przejść dla pieszych. Do tyłu nieco słabiej, ale do cofania używam wyłącznie lusterek, więc mi to w ogóle nie przeszkadza. Dla tych, którym jednak lusterka nie wystarczają, jest kamerka :-)
Wszystko na swoim miejscu. Bez zastrzeżeń.
Szybko się nagrzewa, klimatyzacja również działa bardzo poprawnie. Nie mam uwag.
W odniesieniu do rozmiarów zewnętrznych, uważam, że jest naprawdę nieźle. Cztery dorosłe osoby mogą całkiem wygodnie podróżować. Mam 186 cm wzrostu i bez żadnego wyraźnego dyskomfortu mogę usiąść sam za sobą.
Tutaj szału nie ma. Powyżej 110 km/h zaczyna się robić głośno.
Samochód tani w utrzymaniu, ceny części relatywnie niskie, spalanie bardzo przyzwoite. Moim zdaniem, w tym segmencie jest to jedno z najbardziej rozsądnych aut.
Ceny używanych egzemplarzy w stosunku do wieku nie są najniższe, ale samochód, jeśli jest zadbany, odwdzięcza się relatywnie niskimi kosztami utrzymania. Mimo upływu lat, dobrze się trzyma, więc do jakości nie mam jakichś większych zastrzeżeń.
Oprócz typowej eksploatacji, praktycznie żadnych znaczących usterek.
Mimo wieku i 140 tys. km. brak jakichkolwiek poważniejszych awarii. Oby tak dalej :-)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 GDI 135KM 99kW [l/100km]

7,5