Ocena kierowcy - Kia Sportage V SUV

Silnik 1.6 T-GDI 160KM 118kW
Rok produkcji 2024
Okres użytkowania: 1 rok
Kia Sportage V SUV 1.6 T-GDI 160KM 118kW od 2024 - Oceń swoje auto
Ogólnie jak na swoja klasę i gabaryt to naprawdę dobry i przemyślany samochód. Ogólna ocena to 4,5. Kupił bym ponownie bez zastanowienia. Oczywiście są tez jakieś negatywne oceny trudno mi się do nich odnieść bo mam wrażenie ze piszą o innym aucie. Decyduje się ktoś na zakup KIA a myśli ze dostaje Rolsa a potem pisze dziwne rzeczy. Pewnie jeździł do tej pory BMW ale zniszczył go finansowo wiec kupił KIA i myśli ze dostał auto Premium, nie to nie jest auto premium i wcale tego nie udaje ale naprawdę uważam ze to dobre auto dla rodziny i nie tylko. Wielka zaleta to koszt zakupu, eksploatacji, 7 lat gwarancji, te auta nie korodują jak cala reszta współczesnego rynku za większe pieniądze. Dużo plastiku w środku ale nic nie trzeszczy jak do tej pory. Silnik wystarczajaco dynamiczny i ekonomiczny w odniesieniu do gabarytu. Wahałem się pomiędzy Honda HRV, corolla kombi GR, suzuki vitara a hyundai tuscon. Po jeździe testowej zdecydowanie padło na KIA. W reszcie aut komfort poza oczekiwaniami. KIA zdecydowanie była najwygodniejsza i najcichsza.
nie wiem skąd tyle negatywnych opinii chyba piszą to osoby, które nie maja takiego auta, ja użytkuje ten pojazd już rok przejechałem 16000 km i mogę opisać go tylko bardzo pozytywnie. Na trasie wakacyjnej 3400km spalanie wyszło mi 6,5 l/100km przy załadowanym pojeździe, jadąc 120-130 km/h, klima tempomat. silnik użytkuje głównie w trasie ponieważ w mieście poruszam się innym autem. Przy wyżej wymienionych prędkościach silnik był praktycznie niesłyszalny. Dynamika naprawdę wystarczająca, 265 Nm pozwala przyspieszać dynamicznie nawet z kompletem osób. To nie wyścigówka ale pozwala na wystarczająco dynamiczna jazdę.
Działa precyzyjnie i moim zdaniem dobrze zestopniowana. Zero problemów tj; zacięć czy haczenia. Jest naprawdę dobrze.
Prowadzi się pewnie i jest przewidywalny. Zawieszenie jest zestrojone raczej na komfort niż sport. Nie nadaje się do wyścigów ale do sprawnej rodzinnej jazdy naprawdę wystarczy. Przy rozmiarze kół 17" komfort jest naprawdę wystarczający. Żadnych problemów z GPF.
Pojemna kabina jak i bagażnik. Dwa poziomy podłogi w bagażniku. Nawet jak ustawimy półkę na dolnym poziomie to pod nim jest naprawdę jeszcze dużo miejsca na różne pierdoły. Drzwi otwierają się szeroko, bardzo wygodna pozycja do wsiadania i wysiadania to samo klapa bagażnika.
Doskonała widoczność dookólna przez szyby to samo dotyczy lusterek wstecznych, duża powierzchnia lustra i kamera cofania pozwala bezpiecznie bezstresowo manewrować. nawet niskiej osobie ponieważ fotel ma duży zakres regulacji. Naprawdę łatwo ogarnąć gabaryt auta.
Wszystko pod ręką. Obsługa intuicyjna, łatwo się przyzwyczajać do organizacji wnętrza. Zero zbędnych rzeczy które rozpraszają nie trzeba szukać funkcji której chcemy użyć, wszystko jest tam gdzie być powinno.
Wentylacja jak i ogrzewanie działa bardzo sprawnie. Szybko robi się ciepło a klima sprawnie schładza tą dużą kabinę najwydajniej w trybie auto. Szybciej działająca Klimę mialem tylko w mercedesie. Szyby odparowują błyskawicznie. Przy naprawdę dużych upałach na południu europy w trybie automatycznym klima sprawowała się bardzo dobrze.
W tej klasie uważam, ze jest bardzo dobrze. Czterech naprawdę dużych gości jedzie naprawdę wygodnie nawet przy wzroście 190 cm i 120 kg wagi. Pięciu takich koni miało by ciasno ale by weszło. Trzeba pamiętać, że auto ma 630 kg ładowności to jest znacznie ponad normę bo większość ma do 400 z hakiem mało który 500 i więcej a to ważne bo pozwala wyciągnąć wnioski co do sztywności konstrukcji i jakości zawieszenia. Fotele choć na pierwszy rzut oka wyglądaja tak sobie to naprawdę są wygodne sprawdziłem to podczas wakacji na odcinku 3400 km po urazie kręgosłupa. Zero problemów, bólu pleców nóg lub czegokolwiek innego. Co prawda mam tylko 182 cm wzrostu ale wyższe osoby tez nie narzekają. Auto ma dużo plastiku w środku ale nic nie trzeszczy.
Jest naprawdę dobrze. Przy prędkościach 120-140 km/h nic nie przeszkadza jedzie się komfortowo. Trzeba tylko pamiętać ze podczas silnego wiatru bardziej słychać opływ powietrza. Oczywiście w porównaniu do osobówek jest trochę głośniej ale jak na Suva to naprawdę jest dobrze. Inne japońskie marki tej klasy są głośniejsze w eurpojskich wcale nie lepiej.
Patrzyłem na ceny cześci w hurtowniach i nie odbiegaja od cen innych aut w tej klasie. Ja jeszcze niczego nie wymieniałem wiec opieram się tylko na informacjach z hurtowni.
Marka sprawdzona i pewna, cena jest naprawdę adekwatna do jakości. Dobre, bogate wyposażenie, pewna marka, 7 lat gwarancji, nie korodują jak japonczyki czy współczesne europejczyki. W tej cenie przy tej wielkości można kupić tylko chińczyka.
Zero problemów. Przez 16000 km wymieniłem tylko olej i filtry. Raz myślałem ze jest problem z aktualizacja ale okazało się ze żle to robiłem. Dodam, że aktualizacje są przez 7 lat za darmo jeżeli robi się to samemu za pośrednictwem kompa i pendrive-a.
brak problemów. Po 16000 km kompletnie nic.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 T-GDI 160KM 118kW [l/100km]

6,7