Ocena kierowcy - Seat Ateca SUV Facelifting

Trelson, 2 miesiące temu
Silnik 1.0 EcoTSI 110KM 81kW
Rok produkcji 2024
Seat Ateca SUV Facelifting 1.0 EcoTSI 110KM 81kW od 2020 - Oceń swoje auto
Seat Ateca w wersji Reference + nie jest to auto, które kupuje się emocjami, ale pragmatyzmem, dla osób lubiących klasyczne rozwiązania. Największe plusy: cena (ok 90.000 zł za nowe auto), 5 lat gwarancji, niskie spalanie (tryb mieszany okolice Krakowa ok 6,8 l/100km), wyższe zawieszanie, praktyczny rozmiar auta (nie za duże, nie za małe, dość szerokie), wystarczający bagażnik, zabezpieczenie antykorozyjne auta jest widoczne od spodu auta (w nowych autach często tego nie ma), wyposażenie (jest to co powinno), dobre wyciszenie oraz brak elektryfikacji napędu (nie jest to miękka hybryda). Chińska motoryzacja kusi, jednak łatwość w naprawie i dostępność części przy niskiej cenie zakupu przekonała mnie i wybrałem Seata Ateca. Dużo lepiej jeździło mi się Atecą na jeździe próbnej niż Dacią Duster 1.0 (która z wyglądu wygląda świetnie). Wersja Reference nie ma wiele opcji wyposażenia, ale to co jest potrzebne to jest: - duży ekran 8 cali (nie zasłaniający szyby) z dobrze działający android auto bezprzewodowo, - ekran zamiast tradycyjnego prędkościomierza, - pełne światła led (samopoziomujące) duży przeskok ze zwykłych halogenów, - alufelgi 16 cali, - automatyczna klimatyzacja, - tradycyjny tempomat, - czujnik deszczu i zmierzchu, - automatycznie ściemniające się lusterko wsteczne, - elektromechaniczny hamulec postojowy. Za mną na razie 15.000 km więc mało, ale wrażania jak na razie bardzo pozytywne. Asystenci kierowcy nie przeszkadzają, a front assist to fajna sprawa. Start stop można łatwo wyłączyć. Jedynie to czego mi brakuje to brak automatycznej skrzyni biegów DSG..
Silnik 1.0 115 km (nie 110 km ale nie da się tak zaznaczyć na Autocentrum) – trochę obawiałem się czy silnik będzie dawał radę z tak dużym autem, ale jeździ dobrze, sprawnie przyspiesza, nie czuć turbodziury, jak mocniej przyciśnie się gaz, to trochę słychać warkot 3 cylindrów, ale samochód jest dobrze wyciszony. Silnik 1.0 TSI to sprawdzona konstrukcja w wielu WV, Skodach, Seatach – na wielu forach jest polecany, mechanicy się dobrze o nim wypowiadają, ale w Polsce jednak można doszukać się wielu opinii, że do tego auta to to jest za słaby, dużo spala i jak Ateca to tylko 1.5 TSI, i.. na pewno 1.5 jedzie lepiej, spali podobnie albo trochę więcej, ale jednak jest dużo droższy w zakupie. Kupiłem auto z założeniem, że będę nim jeździł długo i będzie również serwisowany poza ASO, co przy prostej konstrukcji auta jest ważne.
Ok działa sprawnie, ale biegi trzeba często zmieniać.
Ocynkowana - to duży plus.
Duże przeszklenia - dla mnie to bardzo ważne - widoczność lepsza widoczność niż np. w Dacii Duster czy kompaktach.
Klasyczne rozwiązania, wszystko to co powinno być.
Automatyczna klimatyzacja działa dobrze.
Ateca jest przestronna i wygodna, auto jest szerokie, łatwo się wsiada, progi są zakryte więc nie brudzą się spodnie przy wsiadania. Kierowca ma regulację lędźwiową. Plastiki przy drzwiach są średniej jakości
Dobre wyciszenie.
Na razie bez wydatków. Pierwsza wymiana oleju do 5.000 km to koszt oleju w ASO ok 450 zł a usługa gratis. Teraz zaplanowana wymiana oleju w ASO na 15.000 zł ok 800 zł.
Moim zdaniem najlepsza relacja ceny do jakości obok Dacii Duster.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 EcoTSI 110KM 81kW [l/100km]

6,9