Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
CC - Cubic Centimeter?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Renault Megane I
(od 1995 do 2003)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 1451
- Silnik
- 37%
- Zawieszenie
- 37%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Renault Megane I
Nadwozia Renault Megane I
Silniki Renault Megane I
- 1.4 e 75KM, 1996-2000 (334)
- 1.4 Eco 70KM, 1996-1997 (34)
- 1.4 i 16V 95KM, 1999-2002 (229)
- 1.6 i 90KM, 1996-1999 (321)
- 1.6 i 75KM, 1996-1999 (61)
- 1.6 i 16V 107KM, 1999-2003 (228)
1.6 i 16V 140KM, 1998-2001
- 1.8 16V 116KM, 2001-2002 (11)
- 2.0 8v 114KM, 1996-1999 (1)
- 2.0 i 114KM, 1996-2000 (6)
- 2.0 i 109KM, 1999-2000 (3)
- 2.0 i 113KM, 1996-2000 (12)
- 2.0 i 16V 150KM, 1996-2001 (20)
- 2.0 i 16V IDE 140KM, 1999-2002 (4)
- 2.0 i 16V IDE 140KM, 1999-2002 (4)
Lista opinii o Renault Megane I
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
IS. 2004-01-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
Jeździłem Sierrą 1,6. Autko świetne. Brązowo beżowa tapicerka, brązowa deska rozdzielcza, welurek. Chciałem Forda. Patrzę a tu same czarne smutne wnętrza, tylko PKP napisać. Toż ja kupuję samochód dla środka nie po to aby patrzeć na niego! Znalazłem R21 Nevada. Szaro niebieski, popielaty, welurek. Bałem się francuza. Przecież to się psuje!!! Zrobiłem 150 tyś. przez 3 lata. Wymieniłem półoś i szczotki alternatora. No to kupiłem Megana i jestem bardzo zadowolony. Hamulce świetne. Mimo takiego przebiegu nic nie ściąga i żyletka. Staram się dbać o auto, aczkolwiek, myjnia nie jest moim stałym miejscem pobytu. Wymieniłem 3 razy tarcze hamulcowe, dwa razy poduszkę pod silnik, pompę wodną i chłodnice (puściła) bo się zagrzał, oraz to co opisałem powyżej. Oczywiście nie piszę o takich sprawach jak klocki, żarówki itp. teraz mam do wymiany bębny i znowu tarcze. Jeszcze na gwarancji tylne amortyzatory raz i po 180 tyś. drugi raz. Z przodu wymieniam tylko gumy stabilizatorów co drugi przegląd ~60,00 zł chyba. A tera, uwaga! Układ wydechowy. To najgorsza przypadłość mojego Megana, był już cały zmieniony łącznie z katalizatorem. Tłumik środkowy 2 razy, tylny 3 razy. A jagorsze było mocowanie pierwszego katalizatora przy skrzyni. Pękało średnio raz w miesiącu, ciągle spawali i nic. Jak zmieniłem na nowy jest OK. Dużo napisałem, ale mam wrażenie, że może to komuś się przydać. Z samochodu jestem BARDZO ZADOWOLONY mimo jego niewątpliwych felerów, ale czy jest coś na co nie można narzekać!!! Chyba, że Opel. Mam przyjaciela, który uwielba Ople. Jęździ Astrą i Vectrą. W Astrze został oryginalny tylko dach, bo samochód rozbijał bez przerwy, ale się nie psuje, Vektra bardzo miła, tylko czemu taka mroczna w środku, nawet sztuczne drewno nie pomaga. Ma on takie powiedzenia: Chcesz być Głąbem kup samochód z Rombem. Czy to prawda? Ja takowym zostanę i kupię Lagunę II Grandtour. Tylko nie hatchbacka. Jak się wozi deski i box na narty to ciężko otworzyć bagażnik. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 75 KM, 1996 r., 250000 km |
limakcki pokaż Email » 2009-08-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Renault Megane mimo, że ma 13 lat to swoim wyglądem zarówno z zewnątrz jak i w środku przebija niejeden samochód wyprodukowany w latach 2000-2009. I to chyba jego największa zaleta. Autko chyba jak każde jeśli się o nie dba, na czas wymienia części eksploatacyjne i płyny jest niezawodne, można nim wszędzie dojechać siedząc na niesamowicie wygodnych fotelach. Kilka ostrzeżeń dla kupujących: nie kupujcie auta od człowieka, po którym widać, że nie jest najbogatszy, bo kupicie tak jak ja samochód w opłakanym stanie jeśli chodzi o zawieszenie, układ kierowniczy, a dodatkowo włoży wam stary akumulator i wymieni opony na nalewki :-/ przed sprzedażą (ale człowiek uczy się na błędach). Nie obeszło się bez naprawy typowych usterek dla tego modelu czyli maglownicy i tylej belki. Dla własnej wygody i ze zużycia wymieniłem wszystkie amortyzatory, sprężyny i rozrząd. Dzięki temu autku nauczyłem się rozpoznawać najbardziej charakterystyczne usterki i co nieco umiem naprawić już nawet sam. Pleciłbym zakup tego auta każdemu kto ceni sobie bardzo ekonomiczną jazdę tylko zwracam uwagę, żaby dokładnie sprawdzić zawieszenie, akumulator, alternator i maglownicę. Jeśli znajdziecie model, który będzie miał sprawne te rzeczy to śmiało można zdecydować się na zakup. Jeśli zobaczycie Megane stojącego tak nisko, że linia opon prawie pokrywa się z brzegiem błotnika możecie być na 99% pewni, że zawieszenie będzie do roboty. pełna ocena Hatchback, 1.4 e 75 KM, 1996 r., 231000 km |
r 2010-02-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Wybrałem megankę rozmyślnie. Uważam, że to najładniejsze i najlepsze kabrio z tego okresu. Dynamiczne, nieźle się prowadzi, mechanizm składania dachu działa doskonale mimo upływu lat. Auto bardzo przyjazne zwłaszcza dla kobiet. Dominujące wrażenie z jazdy: jedziesz małym, sportowym samochodem i wszyscy ci zazdroszczą (bezcenne!!!). Auto wdzięczne do tuningu. Po zastosowaniu paru gadżetów można z niego zrobić małego gokarta. Nie jeździłem innymi kabrioletami więc nie wiem jak jest ze sztywnością nadwozia. Meganka jest przeciętna - tzn. na wertepach bez dachu przednia szyba wpada w wibracje. Bardzo wygodne fotele! Nie ma żadnego problemu z użytkowaniem w zimie. Dach ma 3 warstwy, ogrzewanie bardzo mocne.
Powiem szczerze - lubię jeździć tym autem. Kupiłem je niby dla żony, ale już ją wkręciłem, że powinna jeździć Voyagerem (automatyczna skrzynia, bezpieczniej, wyżej się siedzi itd.). Zamontowałem bardzo dobre audio ("dla ciebie kochanie" haha!) Tak sobie myślałem, że jak przejdę kryzys wieku średniego to sprzedam Megankę, ale już wiem, że jej nie sprzedam! pełna ocena Cabrio, 1.6 i 16V 107 KM, 2001 r., 147000 km |
partys pokaż Email » 2003-03-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Samochodzik fajny - zresztą lubięfrancysukie marki. Praktyczny jak cholera, ale nie dokońca niezawodny. Uważam, że zbyt awaryjny.Uniwersalny do miasta jak i na trasę.
Teraz chyba wiem, że popełniłem jeden błąd - nie kupuje się samochodów nowości. Po roku ok - niech inni go testują w tym czasie testują. Niech wyjdą wszystkie choroby wieku dziecięcego modelu. Tak jak na przykład lampka awarii układu elektronicznego (niby źle położony silniczek wolnych obrotów, który się co jakiś czas zabrudza i trzeba go wymieniać co jakiś czas, a kosztuje 500zł).
Ale mimo wszystkich zad i walet ;) to jedank jest to samochód na tak. I do tego bardzo ładny do dziś - po prawie 7 latach jazdy. No i ważne - bezpieczeństwo. Drzwi grube jak od sejfu i mocne, tak że gdy przydzwonił w nie golfik to poszedł mu zderzak, leflektor i jeszcze coś, a na moich drzwiach tylko niewielkie wgniecenie blachy i zero śladu uszkodzenia lakieru. Twarda sztuka, mocny lakier.:) pełna ocena Hatchback, 1.6 i 90 KM, 1996 r., 150000 km |
Palka 2008-11-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,38)
1,6 16 V dość dynamiczny i wyjątkowo oszczędny: jedynie 8l LPG, natomiast w krajach górzystych przy dużym nachyleniu autostrady kiepsko mu idzie, dużo lepiej spisywały się niemieckie auta. Kombi moim zdaniem bardzo kiepsko trzyma się w zakrętach i na podłużnych koleinach, czego u nas nie brakuje:( może lepiej sprawuje się compact? w porównaniu z poprzednim Clio wychodzi raczej blado. ok 140 tyś km padła poduszka pod skrzynią/silnikiem, dzwignia skrzyni biegów mało nie obijała mi kolan przy zdjęciu nogi z gazu, wymiana ok 150 pln bardzo pomogła!
Niestety raczej awarjny - a może delikatny:
w ciągu 1,5 roku łożysko tył pln 400, poduszka skrzyni biegów pln 150, problemy z chłodzeniem, oczywiście jak to w Renault już się posypała pompa wody, czeka mnie ok 600 pln, i jeszcze wahacz... Dość dynamiczny, ładny, wygodny, bardzo skrętny ale niestety exploatacja kosztuje choć spalanie rewalacyjnie małe to trzeba w niego wkładać pełna ocena Kombi, 1.6 i 16V 107 KM, 2001 r., 142000 km |
plooskiev 2010-03-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Megane to auto zaskakująco wygodne, komfortowe, pakowne i nadal ładne. sylwetka nie zestarzała się tak bardzo jak np. Brava. Meganki nie poznikały też z ulic tak masowo jak wspomniane Fiaty, co świadczy o ich solidności, wbrew obiegowym opiniom. Wnętrze jest zaskakująco przestronne, jak na 12 letnie auto - ma wszystko, czego potrzeba. W testach zderzeniowych wypadła lepiej niż niektóre nowe auta, więc bezpieczeństwo stoi na dobrym, promowanym przez Renault poziomie. Wnętrze jest już trochę optycznie przestarzałe, ale to nie dziwi, bo taka jest kolej losu. Trudno, aby auto, które debiutowało w 96r. konkurowało z nowymi modelami. Plastiki odstają od współczesnych, ale jak na lata 90 nie jest źle. nic nie trzeszczy, nic nie puka. luźna jest klapka od popielniczki, ale tę niechcący wyrwałem kiedyś z uchwytu, więc to nie wina Renault ;) W fotelach obszytych welurem można się rozpłynąć. pełna ocena Hatchback, 1.4 e 75 KM, 1998 r., 114000 km |
Spierr 2009-07-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,85)
Silnik bardzo dynamiczny jak na taką pojemność. W porównaniu do innych aut o tej samej pojemności jest to istna rakieta. Do 100 km/h w mniej niż 10 sekund to zadowalający wynik, a prędkości nawet około 190 nie są az tak gigantycznym wysiłkiem dla niego!! Wadą tego silnika są cewki które bardzo często sie psują i mała elastyczność silnika. Poniżej 2500 auto praktycznie sie nie rozpędza ale kiedy przekroczy 3500 naprawdę robi sie wesoło. Elastyczność pokazuje sie też na 5 biegu bo dopiero od 110 zaczyna sie rozpędzać. Problemu z wyprzedzaniem nie ma jak jade sam nie musze redukować a jak jade z dwoma pasażerami redukuje na 4 bieg i efekt jest taki ze wbija w siedzenie i na tym biegu ciągnie do 160 bez problemu. Tej skrzyni biegów trzeba sie nauczyć. Skrzynia sama w sobie jest dość krótka na pierwszych trzech biegach lecz skok drążka zmiany biegów jest bardzo duży... pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V 107 KM, 2002 r., 55000 km |
zadowolony 2006-02-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
posiada renault megane kombi 1,6 16V to jest moja druga megane pierwsza była 1,4 8V z silnikiem Energy nie rozumiem tego energy ten silnik to nieporozumienie. Starym samochodem zrobiłem 140,000 tysięcy bez problemów. Teraz jeżdzę kombi ok stosunek ceny do auta. dwa lata temu jeżdziłem służbowo taką megane zaliczyłem dzwona centralnego przy prędkości 80 kmh z wypadku wyszedłem bez szwanku poduszki zadiałały poprawnie, napinacze też dlatego sie zdecydowałem na takie auto dla mojej rodziny. jeżeki chodzi o awarie no to bywa róznie wymieniłem juz pompę wodną, klocki, cewki sztuk 4 cena w serisie 1400,00 brutto. Poza tym ma sekwencyjny wtrysk gazu goraco polecam spalanie 1:1 po 8 LPG. obszerny barażnik. nie przsadzajcie z tymi cenami: klocki 90,00, pompa 260,00, więc spoko pozdrawiam pełna ocena Kombi, 1.6 i 16V 107 KM, 2001 r., 60 km |
lucjank pokaż Email » 2003-03-08 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
moim zdaniem za samochód 65 tys. zł /wersja RT z klimą, metalikiem, alarmem i innymi bajerami audiofilskimi/ auto nie do przebicia. Na trasie zwłaszcza autostradzie bardzo szybkie - na autostradzie ze świadkiem miałem przy 6.5 tys. obr/min na liczniku 225 km/godz i został elektronicznie odcięty dopływ paliwa, mało które auto z silnikiem 1,8 i 2,0 mu dorówna, tanie utrzymanie, bezawaryjna jazda. Dość kosztowne przeglądy w ASO, ale za to wykonane profesjonalnie, w terminie i właśnie dlatego jeżdżę wraz z synem bezawaryjnie. Do tego po zamontowaniu sportowego Remusa dedykowanego do Meganki, założeniu klocków hamulcowych Ferodo, filtra powietrza KingDragon,alufelg AEZa LUNA i przyciemnieniu szyb Megi stała się very, very sexy. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 90 KM, 1999 r., 117000 km |
przeciwnik 2011-08-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Ogólnie troche wszedzie sie rozpisalem wiec jest co poczytac. Juz troche jezdze tym samochodem i tak jak pisalem w innych podpunktach. Jezeli ktos szuka auta bezawaryjnego to napewno to auto tym nie jest. Oprócz kilku naprawde powaznych awarii ciagle cos jest nie tak. Jak nie zawieszenie, to jakas uszczelka, to poduszka skrzyni biegów itd.itd. Nie jestem jakimś tam mega marudą ale jak na poczatku przez pierwszy rok bylem zadowolony tak teraz gdybym tylko mial pieniądze na to zeby kupić inne nowsze auto to meganke jak najszybciej bym oddal wrogowi ;-)ale zeby byla jasność - nie jest to az tak wadliwe auto ze ciagle tylko stoi pod blokiem. Nigdy nie zdazylo sie tak ze stanął na drodze bo wtedy juz napewno bym jak sprzedal. pełna ocena Kombi, 1.6 i 16V 107 KM, 1999 r., 154000 km |
bartosz pokaż Email » 2001-02-09 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,46)
Ogólnie dobre autko lecz rocznik 1996 zaczął chorowac na tzw chorobę wieku dziecięcego. Nie polceam kupna tegoz silnikiem 1,4 79 KM (ale tych juz chyba nie produkują, no chyba ze uzywane) Makmanety podsatwowe to kata;izator oraz ta usczelka po glaowca niesczesna z pod której cieknie chyba w wszytkich straych Megankach - duzy MINUS. Odardzam wymainę katalizatora na nieorginalny (tez za około 700 PPLN) wiem bi sie naciałem i przez niego niedłogo do wymiany będzie szykował się kolektorek a być moze i półośka. Lepiej kupić jakiś z demobilu (czyli rozwalonej Meganki). Autko całkie fajne. Tylko raz stanąłem na drodze i nic. (Kluczyk zgubił kod) w ASO wymienili CLIPA w ramch OTSu.
Proszę o kontakt w celu wymiany doświadczeń. pełna ocena Sedan, 1.4 75 KM, 1996 r., 96000 km |
Rozgoryczony Wojciech 2007-05-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,00)
Zapomniałem dopisać kilka usterek.
- kwiecień 2007 r. - zepsuł się czujnik położenia przepustnicy, koszt 255 zł (bez robocizny),
- kwiecień 2007 r. pękł zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego, koszt 40 zł (no szrocie),
- na jesieni 2006 r. miałem też wyciek płynu chłodzącego z silnika, okazało się, że cieknie spod jednej ze śrób mocujących kolektor wydechowy??? Zapłaciłem 70 zł a uszczelkę pod kolektor, robocizna była za symboliczną flaszkę, bo u znajomego mechanika.
Ps. Znajomy Mechanik powiedział, żebym pozbył się tego gówna, bo strasznie go denerwuje widok tego złomu zajeżdźającego do Jego warsztatu. Przypomniało mi się też kto namówił mnie na kupno tego szajsu - to moja własna żona, ....chyba będzie rozwód pełna ocena Hatchback, 1.6 i 90 KM, 1996 r., 180000 km |
troy 2010-05-10 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Samochód kupiłem po kompletnym niewypale jekim była astra, ze względu na powiększenie rodziny. Auto sprowadzone. Początkowo podchodziłem do niego z dużym dystansem, ludzie straszyli mnie francuzami ale oceniając obiektywnie...nie sprawdziło się z tego nic. Czy były usterki Były. Ale niech ktoś mi pokaże 10 letnie auto bez usterek. Poza normalną wymianą części eksploatacyjnych (pasek, zmiany płynów) wszystko OK. Najbardziej w aucie zaskoczył mnie komfort jazdy, szczególnie odczuwalny na dłuższych trasach. Doceniła go cała moja rodzina. Mając na uwadze stan naszych dróg i opinię o francuzach amortyzatory sprawdzałem co pół roku - poza wymianą jakiś rolek (nawet nie wiem co to jest - koszt 30 pln)nic się nie działo. pełna ocena Hatchback, 1.4 i 16V 95 KM, 1999 r., 150000 km |
elpiechu pokaż Email » 2007-11-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
Dobre auto do jazdy po mieście i w koło kimina. Mieszkam w Anglii i 2-3 razy w roku jade do Polski. Jechałem nim 200km/h ale to nie jest auto do takiej prędkości. Potymalna prędkość na autobanie to 130km/h. To mało kiedy się jedzie 1500km. Jeździłem Volvo, Audi, Mercedesem, okazyjnie wieloma markami. Może się czepiam ale jeżdżąc meganką cały cza czekam aż się coś zepsuje, Przed trasą zawsze szybka zdrowaśka żeby się renia nie rozkraczyła ;) Kupiłem renie do jazdy do pracy i po zakupy, jesk ok. Po autostradach 130km/h ok (mam zapas kiedy chcę wyprzedzać200km/h). Planuje zmienić na Volvo C70. W Volvo czy Mercedesie czułem się pewniej no ale to raczej nie ta liga. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V 107 KM, 2000 r., 120000 km |
nie chcę renaulta! 2011-01-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,46)
Urzekła mnie linia nadwozia. przyjemne autko z wyglądu i cena nie była wygórowana. dopiero jak zaczęły się naprawy stwierdziłem, że gorzej trafić nie mogłem. przez 20 tysięcy kilometrów nie było problemu aż wskoczyło na licznik 120 i wtedy zaczęło się sypać wszystko ale tan silnik to taka przykra niespodzianka,że o mało co się nie popłakałem. hondę sprzedałem z przebiegiem 250 tysięcy i gość chwali ją sobie do dziś. renaulta nie da się chwalić sypie się wszystko a najgorsze,że to co najważniejsze:silnik, skrzynia i ogrzewanie. NIE KUPIĘ WIĘCEJ TEGO ZŁOMU! NAWET KURWA ZA DARMO NIE CHCĘ RENAULTA! A jeszcze dodam,że tył rdzewieje jak w polonezie. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 90 KM manualna, 1998 r., 62000 km |
Super okazje u dealerów
806 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Renault Megane

755 komentarzy
554 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Mi pali średnio 7,5 l- 7,6 l, 1/3 maisto 2/3 trasy poza miastem....tylko nie oszczędzam....ale i tak serce boli
silnik benzyna 1,6 16 V, no i mulasty jest.
Witam,właśnie stałam się posiadaczką Renault Megane III DCI 1,9 130KM z końca 2008r.Autko jest piękne,zrywne.Wszystko byloby dobrze,gdyby nie spalanie. Srednie spalanie ON wynosi 7,2l-7,5l z czego po mieście i na trasie jezdzę tak pół na pół.Ostatnio więcej jeżdziłam poza miastem to spalanie spadlo jedynie o 0,3l.Zastanawiam się co może być przyczyna tak duzego spalania -z tego co czytałam o tym aucie to powinien być osczędny.Dodam,że z klimatyzacji teraz praktycznie nie korzystam,opony 17stki.
Do ~mary: O tych preparatach dowiedziałem się po tym, jak wymieniłem filtr paliwa, podczas tankowania pracownik Shell, doradzil mi aby zakupic lepszej jakości paliwo do disla, na dzien 21.02.2012r,za 1 litr zapłaciłem 6.27zł, w tym czasie bardzo duzo samochodów tankowało takie paliwo.
![]()
Renault Megane na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Renault Megane, oglądali także
Dowiedz się więcej o Renault Megane
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Renault Megane II - przybysz z kosmosu
Jeśli, ktoś chce mieć zwykły samochód, to kupi Golfa. Przynajmniej slogan reklamowy VW do tego zachęca - "Das Auto". Jeśli jednak wóz ma być dziwny, to zostaje już tylko Megane, bo w tej cenie oryginalniejszego kompaktu na rynku już nie ma, przynajmniej nie na naszej planecie. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Tani, ale z charakterem - Chevrolet CruzePróby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Renault Megane
najaktywniejsiKierowcy - Renault Megane
najnowszeDzienniki pokładowe
Od początku mojej przygody z Megane drążek zmiany biegów nieprzyjemnie drgał pod...
Jako, że podczas ostatniej wymiany filtrów i ogólnej kontroli nie było możliwośc...

Ocena: