Ocena kierowcy - Alfa Romeo Giulia II Sedan Facelifting

LR_Bruce, 4 dni temu
Silnik 2.0 Turbo 200KM 147kW
Rok produkcji 2022
Alfa Romeo Giulia II Sedan Facelifting 2.0 Turbo 200KM 147kW 2020-2023 - Oceń swoje auto
Silnik : Żwawy i bezproblemowy.
Karoseria : Odpryski w dziwnych miejscach.
Auto prowadzi się genialnie. Jest zrywne, ma piękną linię i wystarczająco praktyczne, żeby służyć za rodzinny środek transportu. Nie wiem na co je wymienię jak już się zestarzeje, bo takich samochodów już niestety nie robią.
Po odpaleniu charczy, warczy, telepie, obroty mogą zafalować. A potem się cywilizuje i pokazuje swoją lepszą stroną (poza spalaniem). Bardzo dynamiczny (a mam "tylko" bazowe 200 koni), w tym aucie daje lepsze osiągi niż 200 koni jakiejkolwiek konkurencji. Pięknie wkręca się na wyższe obroty (za to dźwięk przy 2000-2500 obrotów jest jak w traktorze, aż myslałem, że coś z nim jest nie tak). Przy 120-140km/h - cisza. Spalanie to osobna historia. Pokazuje mi średnie spalanie 9 litrów (80% z tego to trasa i drogi szybkiego ruchu) i to jest realnie chyba najniższy możliwy wynik do uzyskania w tym aucie (a wersja 200KM jest bardziej oszczędna niż 280KM Q4 co przy przebiegach, które robię było głównym argumentem, żeby wziąć słabszą odmianę).
Niby wszystko się zgadza. ZF8HP, świetna skrzynia, pancerna i szybka - czy może być coś co lepiej dopełnia charakter auta? Ale niestety sposób jej zestrojenia (przynajmniej w wersji po pierwszym liftingu, nie wiem jak to wygląda w rocznikach do 2019 i od 2023) jest strasznie wkurzający. W trybie neutral przy prędkościach 40-100km/h momentalnie próbuje utrzymywać obroty silnika przy 1200-1300 obrotów. Aż czasami powoduje to wibracje w kabinie. Absurd. Prowadzi to do tego, że po mieście jeżdżę w trybie Dynamic. Nie dlatego, że szaleję i chcę być pierwszy na światłach, ale dlatego, żeby silnik miał normalne, zdrowe obroty. Dopiero na autostradzie i drodze ekspresowej można przejść w neutral. To chyba nie tak powinno wyglądać.
Bajka. Auto prowadzi się pięknie. Jest sztywne i przyklejone do drogi, jednocześnie zadziwiająco dość komfortowe na dziurach. Bezpośredni układ kierowniczy, reaguje natychmiast na każdy ruch kierownicą. Znam takich, którym to przeszkadza i takich, którzy to uwielbiają. Należę do tych drugich.
Linia auta piękna, klasyczny sedan, który pomimo tego, że projekt ma już 10 lat nadal wygląda atrakcyjnie i ponadczasowo. Lakier dość wrażliwy, zrobiło się sporo odprysków w dziwnych miejscach, w których nawet bym nie pomyślał, że coś może się stać.
Dobra widoczność, zwłaszcza jak na sedana. Jest kamera cofania o jakości maj friendów z Ali, niemniej w zupełności wystarczy. Są też czujniki tył i przód, wariują, jeśli ramka tablicy rejestracyjnej z przodu jest zbyt gruba - wymiana jej na taką z cienkimi rozwiązuje problem raz na zawsze.
Najpierw standardowe narzekanie na wysoki próg załadunku bagażnika - check, można odhaczyć. A poza tym auto jest naprawdę wygodne, spokojnie zmieszczą się w niej 4 wysokie osoby ("ale, ale w Skodzie Superb to dopiero jest tyyyyyle miejsca z tylu!"). Wysoki tunel środkowy powoduje, że środkowe miejsce z tyłu jest czysto teoretyczne, wyłącznie dla dziecka do lat 5. Bagażnik pojemny pod warunkiem, że ładujemy foremne bagaże (czyli walizki, plecaki, torby) - spokojnie sprawunek 4 osobowej rodziny na wakacje się zmieści. Chyba, że zabieramy lodówkę turystyczną, zamrażalnik i pół sklepu ze sprzętem turystycznym - wtedy dajemy 1 gwiazdkę i szukamy koniecznie SUV-a (no i chcemy raz na zawsze pokazać krawężnikom w mieście, że nie mają racji bytu!)
Działa dość dziwnie. Niby wszystko jest poprawnie, ale w pochmurne dni ustawiam 1.5 stopnia więcej niż w innych autach, a w upał trzeba zjechać z kolei dużo niżej. Niemniej jak się człowiek przyzwyczai do tego dziwactwa to nie można nic tutaj zarzucić.
Absolutnie wystarczająca. Przód auta, zwłaszcza miejsce dla kierowcy to bajka. Mam 188cm wzrostu i jak trzeba to usiądę z tyłu "sam za sobą" nie musząc się gnieździć.
Świetnie wyciszone auto (wersja bez panoramy). Przy prędkościach 120-140km/h słychać tylko szum wiatru.
Ceny części w przedziale cenowym przeciętnym dla segmentu D. Trzeba pamiętać o tym, żeby lać dobry olej. I że auto lubi wypić sporo paliwa.
Tak, wiem, konkurencja da prestiżowy Apple Car na Bluetootha (a tu po kablu - skandal!), prestiżowy ekran na pół deski rozdzielczej i równie prestiżowe 45 czujników, które w ciągu minuty opikają mnie za 60 różnych rzeczy. A także prestiżową cenę serwisu i uznanie dla prestiżowego znaczka premium BMW, Audi i Mercedes w Polsce. Jednak jeśli jesteśmy na tyle nierozsądni, że zrezygnujemy z tej potężnej dawki prestiżowego prestiżu premium to w zamian za niższe niż u konkurencji pieniądze dostajemy dopracowane, wybitnie prowadzące się auto o wystarczających aspektach praktycznych.
Żadnych kłopotów, nawet ze strony sławnego akumulatora.
Na razie odpukać auto absolutnie bezawaryjne, same rzeczy wynikające z eksploatacji, tak samo zresztą jak moja poprzednia Alfa. Moje doświadczenie jest takie, że Alfa, która nie jest ulepem i nie ma dziwacznej historii ("miesiac temu sprowadziłem moją Giulię z USA, ale teraz z żalem muszę ją sprzedać, polecam i zapraszam!") jest autem wolnym od jakichkolwiek poważnych problemów.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 Turbo 200KM 147kW [l/100km]

11,0