Ocena kierowcy - Bestune B70

Silnik 2.0T 218KM 160kW
Rok produkcji 2025
Bestune B70 2.0T 218KM 160kW od 2025 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Testowałem to auto na dłuższej trasie, ok 800 km, nie kupiłem go. Szukałem auta które może dorównać Fordowi Mondeo mk V z 2014 roku (mam Mondeo Titanium 2.0 TDCI 180 KM). I to czym Bestune B70 dorównuje to jedynie mocą silnika, wyglądem, oraz przestrzenią dla kierowcy, pasażerów i dużym bagażnikiem. Pozostałe rzeczy są na plus dla 10 letniego Mondeo. Najpierw minusy: W Bestune mamy tak: klimatyzację jednostrefową sterowana tylko z ekranu, nie ma fizycznych przycisków do zmiany temperatury, podgrzewane fotele bez regulacji mocy, zazwyczaj są 3 stopnie grzania, tutaj jest tylko ON/OFF. System bezkluczykowy tylko przy drzwiach kierowcy (w mondeo mam w 4 drzwiach). Klapę bagażnika otwieramy jedynie z pilota lub z przycisku pod kierownicą - nie ma przycisku na tylnej klapie - dla mnie to dyskwalifikacja. System audio gra bardzo słabo i bardzo cicho nawet na maksymalnej głośności, jakość radia również fatalna. Fotele są dość twarde i po 100 km trasy niezbyt wygodne w porównaniu do Mondeo. Hamulce! Hamulce tutaj hamują bardzo dziwnie, miałem odczucie jakby to był jakiś polonez albo inny Ursus C-360, bo tutaj na prawdę trzeba mocno deptać pedał hamulca żeby te auto w ogóle zaczęło hamować. W Mondeo lekko dotykasz hamulca i staje dęba. (Podobno to wina bardzo małych tarcz hamulcowych jak na takie gabaryty auta). Aktywny tempomat jest gorszy niż w 11 letnim Mondeo, (w Fordzie jadąc autostradą i zbliżając się do ciężarówki auto zaczyna zwalniać, w momencie gdy włączę kierunkowskaz auto przestaje zwalniać i już zaczyna nabierać prędkości do wyprzedzania, w Bestune niestety jest tak, że jak włączę kierunkowskaz to on nadal zwalnia i zwalnia do momentu, aż nie zjadę na lewy pas całą szerokością auta). Spalanie 9.0 l/100 km na trasie Warszawa - Wrocław - Warszawa (717 km, średnia prędkość 88 km/h, 8h 11 min jazdy, w mrozie od -5 do -11 st.C.). Mały bak paliwa i taką trasę trzeba robić na 2 tankowania. W dieslu mam z 6-7l/100km i robię tą samą trasę na jednym tankowaniu. Auto też dziwnie reaguje na wciśnięcie gazu, ma jakby takie lekkie opóźnienie, wciskasz gaz i na początku jakby w ogóle nie miało mocy i dopiero po chwili się rozpędza. Na plus: Liftback! Jest aktualnie bardzo mało liftbacków na rynku. Jak to mówią "dla mnie się podoba". Wsiadając do tego auta ma się wrażenie, że jest to auto premium, jest całkiem ładnie w środku i dużo miejsca. Bardzo cichy silnik w porównaniu do diesla. Kamery 360 stopni są spoko. Czujniki martwego pola wraz z komunikatem dźwiękowym. Asystent wyjazdu z miejsca prostopadłego. Brak systemu START/STOP. Ogólnie gdyby to było moje pierwsze auto lub gdybym przesiadał się z jakiegoś Yarisa z 2006 roku to byłbym zachwycony. Niestety posiadając Mondeo V z 2014 - nie znalazłem tu tylu plusów żeby zmienić. Więc jeśli masz nawet 10 letnie auto z segmentu Forda Mondeo / Skody Superb / Opla Insignii to niestety ale nowy Bestune B70 Ci się nie spodoba. Ciekawostka co do ceny, w styczniu 2026 wersja z silnikiem 2.0 kosztowała jeszcze 139.900 zł, w lutym 2026 rzucili rabat na wszystkie modele Bestuna 20k, i teraz te auto kosztuje 119.000 zł. A silnik 1.5 przecenili ze 119.900 na 99.900 zł. Przy tym rabacie wydaje się atrakcyjnym autem, ja jednak wiem, że aby dorównać Mondeo, potrzebuje jeszcze kolejne 100k za nowe auto. A wybór w Liftbackach jest aktualnie żaden, wszędzie tylko SUV-y i SUV-y. DLACZEGO!?
Testowałem wersję 2.0T. nie wiem jak jest z silnikiem 1.5T, ale tutaj mocy jest wystarczająco, pracuje to przyzwoicie, a na postoju jest bardzo cichutko. Spalanie jednak dość duże. Na plus: brak systemu START/STOP. Jest delikatna turbodziura na początku, z dolnych obrotów auto nie ma mocy, ale może po prostu to tak jest z tych benzynach. Można do tego założyć gaz, ja nie testowałem ale obejrzyjcie recenzje, podobno nie jest idealnie.
W porządku. Raczej działa to płynnie. Nie zwróciło to mojej uwagi więc musiało być okej.
Testowałem auto w zimę na letnich oponach na początku stycznia kiedy był mróz i sporo śniegu, nie miałem jak tego sprawdzić przy agresywnej jeździe. Przy normalnej spokojnej trasie autostradą nie widzę zastrzeżeń.
Ciężko powiedzieć po kilkudniowym teście, producent daje długą gwarancję i blacha podobno jest w ocynku.
Widoczność bardzo dobra, są kamery 360, a nawet 540 z symulacją widoku co jest pod podwoziem. Lusterka boczne bardzo duże z dobrą widocznością.
Regulacja kierownicy tylko w 1 płaszczyźnie. Mi to nie przeszkadzało, ale może komuś będzie. Fotele raczej z tych twardych, po dłuższej jeździ trochę niewygodne. Ale jeśli zaliczyć do tej kategorii system bezkluczykowy na 1 drzwi i brak możliwości otworzenia bagażnika z przycisku na bagażniku to daję 2/5
Tutaj duży minus, z przodu gorąco, z tyłu zimno, klimatyzacja 1-strefowa, grzanie foteli bez regulacji mocy. Niby są nawiewy na tył, ale dociera tam dużo mniej powietrza niż na przód. Nie wiem ja klima w lato, jeździłem tylko zimą.
Bardzo dużo miejsca dla kierowcy i pasażerów, duży bagażnik.
W miarę okej, trochę gorzej niż w Mondeo mk5, ale przy autostradowych prędkościach słychać świst z okolicy lusterek.
Nie wiem, nie kupiłem auta, na trasie 800 km nic się nie wydarzyło. Jednak spalanie wyszło dość spore, 9l/100km na ekspresówce + trochę miasta. Myślę, że znajdziemy sporo aut które będą tu miały z 7l/100 km.
Daję 4/5, auto nie drogie, ale też niezbyt fantastyczne. Tragedii nie ma, szału nie robi.
Nie wiem, nie kupiłem auta, na trasie 800 km nic się nie wydarzyło.
Nie wiem, nie kupiłem auta, na trasie 800 km nic się nie wydarzyło.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0T 218KM 160kW [l/100km]

9,0