Ocena kierowcy - Chrysler Crossfire Roadster

Marcel, 5 miesięcy temu
Silnik 3.2 i V6 18V 215KM 158kW
Rok produkcji 2006
Chrysler Crossfire Roadster 3.2 i V6 18V 215KM 158kW 2004-2007 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu
Silnik : Jedyny minus jak na moje to europejski dźwięk jednostki m112
Ogólnie auto zadowala swoim wyglądem i pomysłem, przynajmniej mnie. Jedyne do czego mogę się przyczepić np wizualnie to strasznie nijaki tył, może i ma piękny napis CROSSFIRE tylko przez to jak zaokrąglony jest ten tył w mojej opinii jest taki bez charakteru. Wnętrze jak ktoś nie lubi nowoczesnego designu aut, lubi pokrętła a nie przyciski będzie w niebie. Auto w środku ma dosyć stary styl, jak to amerykaniec to plastiki królują, wręcz mógłbym powiedzieć że nie jest ładny, ale jest chamski i przez to dopiero może się podobać.
Awaryjnie się wypowiedzieć nie mogę, mi jeszcze żadna się nie przytrafiła. Silnik chodzi ładnie, ma wystarczająco mocy do wagi. Nawet pokuszę się o stwierdzenie że jeżdżenie mocniejszą wersją SRT-6 jak na moje odczucia byłaoby już niezbyt wygodne. Auto na pierwszych biegach próbuję gubić trakcję i w momencie jak kontrolę trakcji się wyłączy to ładnie mieli. Jeszcze mnie ten silnik nie zawiódł ani nie rozczarował.
Nie wiem czy to mój brak doświadczenia czy ta skrzynia jest dziwna. Biegi wchodzą ciężko, nie to żeby trzeba było bić w drążek jak w jakimś Starze, ale czasami trzeba włożyć trochę siły żeby wrzucić bieg, inaczej może wypaść co parę razy się zdarzyło. W moim egzemplarzu jest problem wrzucić wsteczny, co najwyżej mam nadzieję że to głównie przez wygodę.
Auto jeździ, skręca czyli wszystko co powinno móc robić to robi. Auto przez rozmiar felg i niski profil strasznie daje odczuwać wszelkie nierówności na drodze czy koleiny.Promień skrętu jest zadowalający, natomiast nie wiem czy to nie tylko moje spojrzenie patrząc na fakt że przerzuciłem się z aut znacznie większych.
Z przodu w mojej opinii ładnie pokazuje amerykański, bardziej agresywny niż europejski styl budowania aut. Linie idące przez zderzak nadają mu drapieżnego wyglądu, maska nadaje mu stylu. I w zasadzie do końca drzwi mogę powiedzieć że auto prezentuje się świetnie, natomiast w momencie jak patrzymy na auto od tyłu cała ta agresja i duma amerykańskiej motoryzacji zanika. Może wynika to z faktu że został zbudowany na płycie od Mercedesa SLK, ale tył wygląda przez swoje zaokrąglenie bardzo mizernie. Auto które pokazuje nam swój pazur gdzie nie spojrzymy, chowa go jak tylko staniemy z tyłu.
Tutaj niestety wychodzą minusy tego auta. Dla mnie jako osoby która ma 190cm widoczność nie jest najlepsza. Lusterka są w skrajnej pozycji żeby widzieć dobrze co jest obok auta, przez środkowe lusterko ciężko coś zobaczyć przez fakt też małej tylnej szyby. Światła w Polsce to męczarnia, podjeżdżając do samej linii trzeba naprawdę się zgarbić i pochylić jednocześnie żeby zobaczyć światła, gdzie nawet przy większej odległości do sygnalizatora jest to problematyczne. Na szczęście jak dla mnie, praktycznie wszystkie problemy wynikające z widocznością znikają przy otworzeniu dachu.
Ciężko się tutaj wypowiedzieć, to auto nie było projektowane z myślą o większych kierowcach, patrząc też na fakt że kierownicy nie może podnieść czy też opuścić, co najwyżej regulować przód tył. Deska jest w moim odczuciu całkiem dobrze zaprojektowana, podoba mi się ten surowy styl bez żadnych przycisków i ekranów.
Grzane fotele i kierowcy i pasażera czego chcieć więcej (wentylacja foteli też mogłaby się pojawić patrząc na fakt że są skórzane i lubią się grzać). Klimatyzacja jak chce się zimno to daje dokładnie to, jak ma grzać to grzeje też nieźle.
Tak jak mówiłem już mówiłem, nie jest to auto najwygodniejsze dla osób powyżej średniej rozmiarów. Chcąc wygodnie usiąść to pojęcie dla mnie względne. Jak chcę bardziej wyprostować nogi to głową dotykam stelaża dachu. Jeżeli stwierdzę że jednak kolana na desce mi nie przeszkadzają to dopiero można prowadzić "wygodnie".
Patrząc że to cabrio i to na dodatek w miękkim dachu to nie można spodziewać się luksusów. Jeżeli chodzi o dźwięki silnika to są na przyzwoitym poziomie. Dość wyraźne żeby informować o swoim stanie i dawać frajdę z jazdy, a też nie jest tak głośne żeby przytłaczać. W moim egzemplarzu mogę też dodać że jazda od 80km/h wzwyż jest strasznie głośna. Nie wiem czy wynika to z samych uszczelek czy z designu.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.2 i V6 18V 215KM 158kW [l/100km]

12,3