Ocena kierowcy - Citroen C5 III Tourer

Silnik 2.0 HDi FAP 163KM 120kW
Rok produkcji 2009
Okres użytkowania: 1 rok
Citroen C5 III Tourer 2.0 HDi FAP 163KM 120kW 2009-2017 - Oceń swoje auto
Inne : Auto jak na swoje lata Wygląda, jest duże. Z bajerów to w bagażniku możemy sobie regulować zawieszenie na wysokość ( do załadunku) z lewej strony jest lampka która można wyciągnąć i używać jako latarki, kierownica z nie obracającym się środkiem.
Inne : Nie było takich
Naprawdę duże kombi. Idealne dla rodzin, pakowne funkcjonalne. Sam zakupiłem je na trasy polska Niemcy jako auto przelotowe a w tej chwili nie chce nic innego mimo kilku mankamentów i straszących komunikatów o byle czym. Auto ogólnie miło zaskoczyło wszystkim ale i ma swoje minusy. Spalanie jak na tak duże auto bajka ale powyżej 140 zaczyna wzrastać dość szybko.
Miło zaskoczony HDi , bezawaryjny jak na razie choć demon prędkości to to nie jest. Wyprzedzić da radę , jakoś to jedzie ale emocji bym tu nie szukał. Co do elastyki hmmm jak za szybko wrzucisz 2 to to nie jedzie, turbodziura na sekundy. Klekocze jak dizel
Skrzynia dość twarda, czuć te biegi. Dla mnie jest ok
Hydromatic robi tu naprawdę robotę. Pierwsza podróż i przypomniałem sobie jazdę mercedesem 124 . Buja jak na pontonie , wybiera ładnie, jest opcja sport która czuć że jest sztywna i klei się drogi. Opony balony do tego i mamy naprawdę świetny komfort. Zawracanie dość spory promień ale mamy kombi. Poza tym jak na razie się nic nie popsulo
Karoseria dość słaba jak i lakier który jest dość miękki. Po za tym ubytki szybko rdzewieją, drzwi od spodu, odpryski. Błotniki na rangach potrafią zejść na myjni bez dotykowej więc polecam od razu robić zaprawki
Jak dla mnie jest ok ale szyby są dość małe. W tylniej w miarę ok
Problem z klimatronikiem. Sam się wyłączał. Ponoć jakiś kabel fabrycznie jest za mały czy się upala ale chłopaki od Francuzów ogarniają temat
Miejsca jest a jest. To naprawdę duże auto
Do 130 jest ok później robi się coraz głośniej
Za wahacz tył, wahacz przód ,poduszkę pod silnikiem ,olej w skrzyni ,w pompie hydrauliki, w klimie ,dobita klima, w skrzyni biegów, filtry, płyn hamulcowy ,tarcze klocki plus nowy jeden zacisk, naprawa parkometrów i nie pamiętam co dalej, mechanik krzyknął .... Jakoś ok 3000tys zł to byłem naprawdę miło zaskoczony
Jestem bardzo zadowolony ponieważ dałem grosze za naprawdę fajna wygodna i dużą furę która spełnia swoje wymagania . Ceny części tanie, no chyba że ktoś pcha najtańsze a później opowiada jakie to auto kiepskie, mechanik mnie nie kroi jak za audi czy BMW, Naprawdę zadbany egzemplarz można kupić w fajnej cenie i cieszyć się komfortem
Wyłączający się klimatronik , piszczący parktronikncaly czas przy jeździe w tył, czasami tylnia klapa się nie otworzy tylko odbije i piszczy, odpalam auto i działa ale wkurzyć potrafi. Rdza i bomble, reszta działa jak należy. Pod maską potrafi pęknąć wezyk od spryskiwacza bo jest plastikowy jak peszel
Jej do tej pory nie miałem żadnej poważnej usterki. Raz nie miałem ciśnienia w oleju ale okazało się że smok się zapchał jakimś sylikonem.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi FAP 163KM 120kW [l/100km]

7,3