Ocena kierowcy - Daewoo Espero

piotrrrr, 23 lat temu
Silnik 1.5 i 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Daewoo Espero 1.5 i 16V 90KM 66kW 1990-2000 - Oceń swoje auto
Jestem bardoz zadowolony ze swojego samochowu. Mam go prawie 5 lat (od nowości) i wiem, że mnie nie zawiedzie, a często jeżdżę nim zagranice. Na dalekie trasy idealny, wygodny i wcale dużo nie pali. Mankamenty, to na pewno brak ABS. Trzeba też wymienić jak najprędzej opony fabryczne, które są do d... Fajne jest to, że gdy się go solidnie wyszoruje, ciągle wygląda jak limuzyna i można nim się wszędzie pokazać i zrobić miłe wrażenie :)
Jak na auto tej wielkośći i przy stosunkowo małej pojemności silnika, naprawdę nie ma na co narzekać. Auto rusza sprawnie, przy redukcji biegów przyspiesza też zupełnie nieźle, można wyprzedzać bez obaw, przy tym osiąga 180 km/h bez problemów (oczywiście na dobrej drodze, hehe).
generalnie spisuje się bardzo dobrze, jedynie gdy jest mróz a auto długo stoi, troszke się zacina przy przełożeniu z jedynki na dwójkę. Oczywiście gdy auto się rozgrzeje, pracuje idealnie.
Bez zastrzeżeń. Do tego, oprócz trochę większego hałasu silnika, nie odczuwa się wysokich prędkości. Duże auto ma w tym swoje wielkie plusy!
Bardzo dobra. Duże powierzchnie szklane.
Bardzo dużo miejsca i wszystko tam, gdzie powinno się znajdować. Wygodne wuto.
Pracuje bez problemów. W zimie trzeba odczekać kilka chwil jak przy wszystkich autach. Szyby parują przy deszczu ale trzeba tylkoodkręcić mocniej wentylacje i problem znika.
Pod tym względem samochów bardzo wygodny. Prowadziłem go 14 godzin bez przerwy i nie czułem się wcale "połamany". Wielka, wygodna fura.
Ogólnie rzecz biorąc dobre. Hałas przy wyższych prędkościach jak we wszystkich autach.
Nie jest źle. Moje auto pali 7,5 l/100 km. To niezły rezultat biorąc pod uwagę wielkośc samochodu.
No, za takie pieniądze, porównywalnego auta po prostu się nie kupi.
Przejechałem 93 tyś. km i do tej pory, za wyjątkiem zużywalnych częsci (świece, pasek rozrządu, klocki hamulcowe), wymieniłem jedynie tłumik. Niestety przeglądy wcale nie są tanie.
Poważnych usterek brak.
Daewoo Espero