Ocena kierowcy - Daewoo Espero

janusz.tchorzewski@psn.com.pl, 23 lat temu
Silnik 1.5 i 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1996
Daewoo Espero 1.5 i 16V 90KM 66kW 1990-2000 - Oceń swoje auto
Kupiłem go z pełną premedytacją wiedząc z danych technicznych, że jest to smok. Jakież było moje miłe rozczarowanie gdy po przejechaniu ok.45000 km stwierdziłem, że zużycie paliwa spada w sposób wyraźny /Jeżdzę na TOTALU i benzynie 98 lub Vipower 99+/ a osiągana prędkość na prostej i to wcale nie z wiatrem przekracza według licznika 200 km/h nie wiem jak by to wyglądało na radarze ale faktem jest,że na dobrym paliwie na płaskim odcinku drogi 3000 obr/min daje mi prędkość ok. 130 - 140 km/h . Jedyne do czego mogę się przyczepić to hamulce. W porównaniu z Oplem Vectrą czy Astrą /służbowe/ są słabe.
Cichy na 5 biegu już od 60 km/h
Trzyma się jezdni jak przyklejony
Nawet nie przeszkadzają graty poukładane przez dzieci na tylnej półce pod oknem
Trzeba mieć długie nogi żeby dobrze dostawać do pedałów
Nie mam klimy a przy ogrzewaniu jest gwałtowny skok z gorącego powietrza na zimne
Wielki i bardzo wygodny dobrze,że siedzenia nie są zbyt miękkie
Zdarzyło mi się parę razy przekręcić kluczyk w stacyjce przy pracującym silniku
Jeżeli na trasie nie przekraczam 3000obr/min to przy czterech osobach z dość dużym bagażem mieszczę się w 8 l/100 km natomiast w mieście już nauczyłem się dojeżdzać do skrzyrzowania z wyłączonym biegiem ,spora oszczędność
Za takie pieniądze jak Espero kosztowało mam wyposażenie równe temu jakie ma Peugeot 605, którym od czasu do czasu mam przyjemność jeździc i słowo daję, że różnica jest bardzo niewielka
Od początku eksploatacji zepsuł mi się przerywany bieg wycieraczek / bo uruchomiłem jak były przymarznięte/
W ubiegłym roku pękła sprężyna tylnego zawieszenia i musiałem wymienić obie / może za bardzo przeładowałem bagażnik a jeszcze trzy rowery na dachu/
Dziennik kosztów dla Daewoo Espero 1.5 i 16V 90KM 66kW
8,1