Ocena kierowcy - DS 4 II Hatchback

Silnik HYBRID 136 136KM 100kW
Rok produkcji 2025
DS 4 II Hatchback HYBRID 136 136KM 100kW od 2024 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
TEN SAMOCHÓD JEST JAK GDYBY LUKSUSOWY Samochód kupiłem 9 miesięcy temu. Nie ukrywam , że jednym z powodów był jego design wyróżniający się z tłumu aut podobnych do siebie. Na decyzji zakupowej zaważył również fakt kupna auta klasy premium i ciekawość co to oznacza w stosunku do innych aut segmentu kompakt. A miałem ich kilka z tego segmentu : Opel Astra V , Ford Focus Mk 4 , Mazda 3. Cena ostateczna wynosiła 129.000zł oraz otrzymałem trzeci rok dodatkowej gwarancji. Zważywszy na to co daje dzisiaj chiński producent np. BYD to wygląda to na żenujący żart w segmencie premium. Auto jest hybrydą homologowaną na 145 KM. Moim zdaniem jeżeli już samochód pochodzi z roku produkcji 2025 i jest pozycjonowany jako marka premium to jak mawiają Francuzi "noblesse oblige". A tutaj w chłodne dni część ciała na której siedzimy możemy ogrzać, ale rąk już nie. Czy w martwym polu zobaczymy sygnalizację , że pojazd chce nas wyprzedzić NIE. Ale za to mamy bardzo przydatne zmiany kolorów zegarów , piękne lampki ledowe oświetlające wnętrze i reagujące na dotyk i piękne światełka powitalne również przy lusterkach bocznych. Nie użyczymy również bardzo przydatnej kontrolki płynu do spryskiwaczy. Dowiemy się dopiero w najmniej odpowiednim momencie , kiedy się skończy. W środku jest cicho i miło do 120km/ godz. Powyżej tej prędkości daje się słyszeć szum powietrza który przy 150km/ godz. przeszkadza. To nie jest samochód dla rodziny 2 + 2. Idealny dla singla oraz pary. Z przodu bardzo wygodne i komfortowe fotele mimo , że bez certyfikatu AGR , za to z tyłu mało miejsca na nogi. Bagażnik typowy dla aut kompaktowych. To co wyróżnia ten samochód na tle innych , którymi jeździłem tej klasy to doskonałe zawieszenie. Nie miękkie , absolutnie nie twarde. Komfortowe , świetnie wybierające nierówności. Jeżdżę na oponach całorocznych i systemy zapobiegające poślizgom na mokrej i śliskiej nawierzchni są bez zarzutu. Światła mają system rozpoznawania pojazdów nadjeżdżających z naprzeciwka i przełączania z długich na krótkie i działa on poprawnie. Silnik jest chroniony plastikowymi osłonami i klapa silnika wygłuszona podbitką, co dzisiaj nie jest standardem. Silnik w miarę elastyczny , stworzony do dostojnej jazdy , chyba , że godzimy się na tryb sport. Wtedy jest bardziej dynamicznie ale kosztem większego apetytu na paliwo. Choć bardzo łakomy na paliwo nawet przy trybie sport, ten samochód nie jest. To co mi przeszkadza to słaba responsywność na dotyk ekranu wyświetlacza i niekiedy długi czas jego uruchamiania. Bywa , że i z 15 sekundowym opóżnieniem. Nie zawsze za pierwszym dotknięciem udaje się wywołać komendy na wyświetlaczu. i jeszcze kilka uwag praktycznych. Serwisów jest tylko kilka w Polsce. Ja mam do swojego najbliżej 150km. To nie jest wygodne. Jakakolwiek naprawa usterki , wymiana elementu to cały dzień , który trzeba poświęcić. Z punktu widzenia klienta lepszym byłoby włączenie DS do grupy Citroena. Serwisy byłyby znacznie bliżej. I sprawa przyziemna koszt pierwszego serwisu po 15.000 km. 1800 zł za wymianę oleju , filtra powietrza oraz przegląd techniczny samochodu. Dla mnie, czyli osoby fizycznej to drogo.

Pb - zużycie paliwa dla silnika HYBRID 136 136KM 100kW [l/100km]

6,5