Zakup raczej przypadkowy . Duży samochód w dobrej cenie zdecydowało. Jedzie skręca z hamowaniem na ostro z dużych prędkości trzeba uważać. Ciężkie auto małe tarcze błyskawicznie się grzeją i spada skuteczność. Z awari to padł wysprzęgnik przy okazji zrobiono całe kompetne sprzęgło. Alternator (ale to chyba ja go zabiłem, na myjni go zalałem) wiązka klapy no i przy 300 tys. Komplet wtrysków . A i upierdliwa klapa obiegu wewnętrznego. Reasumując Dobry samochód z niewielkie pieniądze znośne koszty utrzymania . Biorąc pod uwagę gabaryt to strasznie mały uciąg na haku 1200kg. Tak że hol campingu czy łodzi to raczej niewielkich. Czy kupił bym jeszcze raz .... pewnie tak.
Dobry odporny motor. Do diesla nie tankować benzyny to wtryski zrobią pewnie więcej niż 300 .
6 biegowa . Opornie zapinała biegi . Po zmianie oleju na książkowy jak ręką odjął. Nie wiem co było zalane wcześniej.
Trochę buja , aerodynamika pustaka robi swoje .
Może się podobać albo nie . Jak dla mnie ujdzie.
No cóż ogólnie dobrze . Na łuku drogi (lewym) i przed przejściem dla pieszych warto się powiercić w fotelu szeroki słupek lubi zasłonić człowieka . Tak to jest minus .
Kierownica fotel dobrze można dopasować pod siebie . Klamoty do sterowania pod ręką. Masa schowków przestrzeń bagażowa mi jeszcze miejsca nie brakło a po złożeniu foteli plus przedni pasażera na płasko robi się np. nie mała sypialnia .
Minus za klapa obiegu wewnętrznego jak się zawiesi to parują szyby. Da się opanować nawet w trasie ale irytuje.
7 miejsc ok w 3 rzędzie dzieci nie wymagający fotelika lub niskie dorosłe ok. Z trzecim rzędem miejsca na bagaż nima .
Budowa nie skomplikowana mechaniczne szpeje mechanikom znane od lat . Koszty części do przełknięcia .
Duży funkcjonalny jak dla mnie wygodny . Mimo wieku nie gnije a zimą pod kołderką nie stoi.
Poza drobnymi usterkami . No dobra wysprzeglik i alternator mnie uziemił. Ale części dostępne robota ogarnięta w dwa dni znów w trasie. Kupowałem to miał 126 tys.przebiegu dziś 315 tys. Jak dla mnie bomba.
Silnik nie eksplodował odpala na widok palca skrzynia trzyma się kupy . Zresztą co to są poważne usterki ?
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 Multijet II 16v 140KM 103kW