Auto do wożenia dzieci do placówek, do wyjazdu na wakacje. Pojemne. Do bagażnika przy złożonym trzecim rzędzie foteli wchodzi wózek na stojąco bez składania. Przy otwartym 3 rzędzie wózek trzeba złożyć :) Wyjazd na wakacje 5 osobową rodzinę i teściowe (7 osób) z bagażnikiem dachowym to żaden problem. Prędkości przelotowe na autostradzie są ekonomiczne. Nie liczyłbym na 5l na 100km przy załadowanym aucie ale w 7l się spokojnie mieścimy. Dodatkowo hak na którym jadą rowery.
Nie widzę za tę kasę nic innego. Takie w serwisowaniu. Części dostępne, mechanicy znają te silniki i konstrukcje. Także nie ma problemu. Awaryjność na niskim poziomie. Ważne aby znać historię auta. Moje ma już ponad 466tyś przebiegu. Znam pełną historię. Było kupione w salonie w PL i serwisowane w nim bardzo długo. Jak zawsze sprawdza się powiedzenie - najgorszym elementem w historii serwisowej i użytkowej każdego auta są jego poprzedni właściciele. :) Jeśli poprzedni właściciele dbali to masz dobre auto.
Jak na 16 letnie auto i przebieg ponad 460tyś jest zaskakująco dobrze. Ładnie trzyma moc i jak na autostrady z rodziną w zupełności wystarczy. 2500 obrotów i 140km/h. Na drugim biegu walczy z trakcją. Na szóstym idealnie do jazdy autostradowej.
Jak na ten przebieg to idealnie. Zero problemów. Mój poprzednik wymieniał koło dwumasowe.
Zawieszenie komfortowe. Na trasie czuć auto, nie myszkuje. Niski profil opony i nie ma problemu. 18 cali felga, 245/40/18 opona. Nawet po dziurach nie czuć. Dlatego uważam, że jak na auto bez pneumatyki dobrze sobie radzi.
Lakier się trzyma ale już są miejsca, którymi w tym roku trzeba się zająć. Generalnie chyba każde auto w tym wieku coś ma. Mamy jeszcze skodę octavię z tego samego rocznika i porównując to skoda tragedia. Klapa, progi.... a tu w Fordzie delikatnie przy chlapaczach z przodu i próg co uszkodzenie miał od lewarka.
Jak napisał ktoś wcześniej - akwarium. Widoczność dobra ale ma to swoje minusy. Szybko się nagrzewa w środku w lato.
Całkiem dobrze i prosto wszystko przemyślane. Nie spodziewałem się wodotrysków i tak właśnie ich tu nie ma. Włączasz światła, kierunkowskazy i ogrzewanie tam gdzie powinno być. Jedynie ze spryskiwaczem lekko pokręcone ale to kwestia przyzwyczajenia.
Tu faktycznie wielkość i duże okna robią robotę. W lecie gorąco a w zimie zimno. Oczywiście przy sprawnej klimie idzie żyć ale lodów przez 30 min bym tym nie woził. :)
W zimie plusem jest dogrzewanie elektryczne płynu w układzie. Jest szansa, że po kilkunastu minutach można włączyć ogrzewanie. NA wielki plus - grzana przednia szyba. Rewelacja.
Tu zdecydowanie dobrze i wygodnie. Kierowca wysoko. Dobrze się wsiada i wysiada. Nie uderza kolanem w kierownice. Mam trójkę dzieci. Wszystkie w fotelikach a jedno w małym dla roczniaków. Mieszczę się razem w drugim rzędzie. Wszystkie foteliki na isofix. JEden po środku z bazą. Można je zamieniać miejscami i dalej jest wygodnie. Przy podróżowaniu w 7 osób sero problemów. Nawiewy na ostatni rząd. Oświetlenie, schowki.
Tragedii nie ma. Przy 140km/h idzie pogadać ale raczej w symfonii puszczonej w radiu nie doszukiwałbym się wszystkich dzięków.
Jak na 7 osobowe wielki aut średnio 7l ropy to nie jest tragedia. Raczej bym nie liczył na 5l na trasie. W zupełności akceptowalny wynik biorąc pod uwagę wiek i przebieg auta.
Ja zapłaciłem za swojego 20 tyś z 420tyś przebiegu.
Także godziłem się na wysoki przebieg ale za to była niska cena. Po 3 latach uważam, że to dobry deal.
Tutaj średnio bo wysoki przebieg i wiek auta wymusza na sobie eksploatacyjne rzeczy inne niż przy przebiegu 100tyś km. Padła już od wilgoci wiązka silnika - podobno to znany problem. Rozrusznik do regeneracji. Alternator i sprzęgło robił mój poprzednik. Akumulator z racji wieku, rura gumowa od turbo nie wytrzymała próby czasu. Olej zmieniany co 10tyś i całą reszta dość dokładnie robiona i natychmiast. Mam nadzieję, że do 500tyś dojedzie bez problemu.
Wiązka silnika. Dostaje się wilgoć i niestety wtedy wszystko szalej. Generalnie w miarę prosty temat tylko trzeba mieć dobrego mechanika. Byłī luzy w układzie kierowniczym. Regeneracja przekładni załatwiła temat. Trzeci rok bez problemu.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 Duratorq TDCi DPF 163KM 120kW