Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Kombi

Rok produkcji 2005
Ford Mondeo III Kombi 2.0 TDCI 115KM 85kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Przestrzeń w samochodzie
przeciętne auto o dużych gabarytach, psujące się w różnych konfiguracjach, z zawodnym silnikiem i elektryką. Ostatni mój Ford (przejechałem 200tys Focusem bez jednej poważnej awarii!)
Sam silnik pracuje ok, jest dość ekonomiczny i dynamiczny, czasem jak zakopci czarnym dymem to robi wrażenie. Nie bierze oleju, najlepiej zbiera się od 2000 do 2500, wtedy moment obrotowy daje kopa
Dziwnie zestrojona, krótka jedynka a dłuuuga dwójka. Z piątką lepiej poczekać do 90km/h.
To chyba największa zaleta tego samochodu.
Przyzwoita chociaż słupki są spore.
Ten idiotyczny zegarek, na którym nie widać godziny i takie idiotyzmy jak czujnik temperatury sprzężony z ogrzewaniem szyb! wystarczy temp poniżej zera i pali się czerwona ! śnieżynka i włącza się ogrzewanie szyb - dla debili, którzy nie wiedzą , że jest zima.
No cóż, deszcz i chłód i parowanie na maksa, jeżeli jest 5 osób w samochodzie, jak u mnie. Wentylacja na full i jakoś widać, hałas wyraźny.pomijam awaryjność klimatronika.
Miejsca naprawdę sporo, w nowym mondeo chyba ciaśniej.
Miałem nadzieję na cisze ale powyżej 110km/h koła słychać i szum powietrza.
poniżej 6l/100km w trasie to norma w mieście 9l. Jeżdzę raczej średnio dynamicznie.
Tani w zakupie ale za drogi w stosunku do jakości
czujniki, żaróweczki, świece żarowe, odpadające uchwyty, trochę tego było....
Długa historia: wtryski, przegub, sprzęgło, dwumasa, sprężarka, przewody klimy, rozrusznik, drążki. Nie licząc eksploatacyjnych: tarcz , klocków, oleju, filtrów, jest tego tyle, że 2 to daję z sympatii do marki po Focusie.
Ford Mondeo III Kombi