Ocena kierowcy - Ford Sierra II Hatchback

Bibeusz, 2 miesiące temu
Silnik 2.0 i 115KM 85kW
Rok produkcji 1992
Ford Sierra II Hatchback 2.0 i 115KM 85kW 1987-1993 - Oceń swoje auto
Cześć, w latach 90-tych miałem cztery "ścierki". Wszystkie w benzynce. Dwie 1.6 (gaźnikowe) i dwie 2.0 (gaźnik i wtrysk). Właśnie kupiłem piątą 2.0 DOHC z przebiegiem 53 tkm i jestem mega zadowolony. Sentyment połączony z doświadczeniami. Jazda z napędem na tył w połączeniu z małą masą dają takiego kopa, że banan nie złazi mi z ryja. Nigdy nie miałem poważnych awarii w fordach (wcześniej miałem też Taunusa). Polecam silniki na wtrysku z pojemnością od 2000 ccm. Dają frajdę i są dopracowane.
Silnik 115 kucy, dwa wałki, 8 zaworów, wtrysk - czego chcieć więcej... Z doświadczenia wiem, że łańcuch trzyma do końca (mojego albo jej). Mogą wystąpić zapocenia silnika i nieszczelność układu chłodzenia. Nie kombinujcie z nowymi płynami, lejcie to co producent zalecił i będzie git. Silnik, jak Marian, Pancerny.
Tak, jak i silnik pancerna i elastyczna. Dwójka trochę haczy, ale zawsze tak było.
Fabrycznie zestrojony na miękko, ale kiedy przyjdzie czas na wymianę amorów, to wraz ze sprężynami wejdą sztywne.
Trochę jak w szklarni. Powierzchnie przeszklone wielkie (w porównaniu do współczesnych). Jak zadbasz to ruda nie wszamie.
Widzę wszystko i wszyscy widzą mnie :-))
Mam wszystko pod ręką. Słabo tylko z korbotronikiem, bo do niskich nie należę i dostęp do korbki w drzwiach kierowcy mam utrudniony. Pozostaje jeszcze umiejscowienie przycisku awaryjnych, jakże niewygodne, a zarazem niepowtarzalne.
Czy ziąb, czy skwar - zawsze ciepło. Zero klimy. Ciepełko z nagrzewnicy, jak u babci za piecem.
Miejsca jest sporo. W końcu to auto rodzinne :-))
Bez porównania z nowoczesnymi samochodami, ale dramatu nie ma.
Tanie, jak barszcz. Części za grosze, a naprawy zrobisz sam. Sierra ma budowę cepa i spoko ogarniesz.
Kupiłem ją za cenę randomowego roweru elektrycznego, a otrzymałem super jakość. Pierwszy lakier, zero rdzy, wszystko na chodzie.
Wymieniłem, ze względu na wiek wahacze, drążki, płyny eksploatacyjne, uszczelkę pod kapą zaworową i uszczelkę pod silniczkiem krokowym. That's all.
Bezawaryjny. Brak poważnych usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 115KM 85kW [l/100km]

9,6