Ocena kierowcy - Hyundai Kona II Crossover

Silnik 1.6 T-GDI 198KM 146kW
Rok produkcji 2024
Okres użytkowania: 1 rok
Hyundai Kona II Crossover 1.6 T-GDI 198KM 146kW od 2023 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Bardzo skuteczne hamulce.
W rok przejechaliśmy razem 25kkm. Wygląd jest rzeczą gustu, ale mi się Robocop podoba, lecz wyłącznie w wersji N. Błotniki innych wersji w odrębnym kolorze to w mej prywatnej opinii, pomyłka. Szpecą to auto. Bardzo przyjemnie sie tym jezdzi, cicho i komfortowo. Zaskakująco skuteczne hamulce. W poprzednim aucie mialem założone wieksze zestawy na obu osiach, ale hyundai tez nie ma powodu do wstydu.
3 tryby pracy, Eco praktycznie nie włączam. Zazwyczaj normal lub sport, nie chcę by dostał wiatru pod panewkę. Silnik zrywny, w trasie bez starań pali między 6,5, a 7L. Rekord w nocy na trasie 150 km to 5,4L/100km.
Świadomie wybrałem 6biegowy manualn. Wcześniej jeździłem włoskim autem, na które złego słowa nie powiem i tutaj sprzęgło reaguje odrobinę inaczej. Przy ruszaniu trzeba dać sprzęgłu 0,2s wiecej. Wówczas jest płynna zmiana jak w AT. Szybko sie zorientowałem i zacząłem tak jeździć.
Jeśli ktoś ma zacięcie sportowe, nie będzie szczesliwy. Prowadzenie nastawione na komfort, nie gonitwę po łukach. Na zakrętach lusterka prawie szorują o asfalt. Moze po gwarancji pomyślę o krótszych i twardszych sprężynach Eibach czy H&R, tulejach PU, czas pokaże. Przerabiałem i wiem, że warto, ale nie jestem pewien czy mi jeszcze to potrzebne.
Spasowane bez zarzutu. Nie ma do czego się przyczepić. Lakier też w porządku.
Widoczność w porządku. Czasem muszę wyjrzeć zza słupka A, ale to problem większości współczesnych aut.
Przydałby sie mały schowek miedzy kierownicą, a drzwiami kierowcy. Ogólnie w porządku. Wszystko pod ręką i większość obsługuję już na pamięć, piszę o fizycznych przyciskach. Świetna kamera 360° plus widok z kamery monitorującej martwe pole, ktore podczas pracy kierunkowskazu wyswietla się w cyferblacie lewego lub prawego zegara.
Szybko sie nagrzewa. Do klimatyzacji nie mam uwag. Chłodzi. Plus za automatyczne przełączanie na obieg zamknięty w chwili wjazdu do tunelu lub użycia spryskiwaczy przedniej szyby. Obieg otwiera się również samoczynnie.
Mam 1,9m wzrostu. Za mną swobodnie siada osoba dorosła. Rozpatrywałem Tucsona, ale Kona spełnia oczekiwania. Spory bagaznik z podwójną podłogą. Wszystko co dotychczas musiałem upychać w sakwach czy pętać siatkami, schowane jest pod podłogą.
Jest zaskakująco cicho, rozgrzanego silnika na postoju nie słychać. Powyżej 120km/h, przy zamkniętych oknach mozna swobodnie rozmawiać.
Żadnych niespodzianek. Pojawiło się kilka załamań skóry fotela pod lewym pośladkiem kierowcy. Zgłoszone, odrzucone. Gdy w miejscu załamania skóra...a raczej "skóra", odparzy się/rozwarstwi, wówczas na załamaniu pęknie.
Biorąc pod uwagę bieżące cenniki, jest wszystko czego szukałem. Mam wersję 198KM. Gdybym poczekał 2 miesiace, za te samą kwotę otrzymałbym dokładnie to samo ale wykastrowane softem o 60KM.
Bez uwag.
Bez uwag.