: Jakość wykończenia wnętrza, silnik oraz praca skrzynia automatycznej 7DCT
Bardzo dobry samochód w rozsądnej cenie.
Odpowiednia dynamika do wielkości i wagi samochodu (moc i moment obrotowy).
Przyspieszenie 0-100 km poniżej 10 sekund . Absolutnie nie brakuje mocy w tym samochodzie zwłaszcza w połączeniu z automatyczną skrzynią biegów 7DCT.
Skrzynia działa płynnie. Nie widzę większej różnicy w porównaniu do np DSG. Żadnych uwag do działania na ten moment.
Samochód prowadzi się precyzyjnie i pewnie.
Fabryczny jest dość cienki (+-80-90 mikronów).
Poza tym bez uwag.
Fizycznie przyciski od np. klimatyzacji, start-stop czy podglądu kamery + tablet z wszystkimi udogodnieniami jak w każdym nowoczesnym aucie.
Osobiście bardzo mi to odpowiada i uważam, że powinno być tak w każdym aucie.
To bardzo dobry samochód rodzinny z odpowiednią ilością miejsca dla pasażerów i dużym, przemyślanym bagażnikiem.
Właściwie jedyny minus na ten moment - wyciszenie mogłoby być lepsze, jednak nie znaczy to, że jest źle.
To obecnie (09.2025) jedna z najlepszych propozycji na samochód rodzinny z dużym bagażnikiem w rozsądnie skalkulowanej cenie i stosunkowo długim okresie gwarancyjnym (nawet mimo licznych wyłączeń). Wersja Tribute ma na tyle bogate wyposażenie, że mi osobiście nie brakuje w aucie niczego (światła full led, tempomat, skrzynia automatyczna, autohold, podgrzewane fotele i kierownica, obsługa android auto, półskórzana tapicerka itd.). Jakość materiałów wykończeniowych pozytywnie zaskakuje - nie mając do czynienia wcześniej z tą marką spodziewałem się tanich, tandetnych plastików, a bardzo pozytywnie się zaskoczyłem podczas testowania tego samochodu. Silnik to sprawdzona 4- cylindrowa konstrukcja na łańcuchu rozrządu.
Analogicznie skonfigurowany VW Golf czy Seat Leon z DSG kosztuje około 25000 - 30000 pln więcej, a Ceed w żadnym wypadku nie odbiega od tych aut i tym bardziej nie jest w niczym gorszy. W wielu aspektach jest nawet znacznie lepszy :)
Reasumując - kawał porządnego, dobrze wykonanego samochodu rodzinnego w bardzo dobrej cenie.
Nowy samochód, więc póki co zero problemów
Nowy samochód, więc póki co zero problemów
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 T-GDI 140KM 103kW