Samochód kupiłem w wersji wyposażenia Business Line, używam już 3 lata. Przejechałem nim 53000 tys. km, praktycznie w każdych warunkach i na różnych trasach, zatem zdążyłem już wyrobić sobie o nim opinię. Auto jest całkiem wygodne i wmiarę komfortowe (niestety wygłuszenie jest co najwyżej przeciętne, zdecydowanie ciszej jest w moim starym Accordie VII) dobrze sprawdza się jako auto rodzinne. Silnik jest dynamiczny i zarazem oszczędny. Średnie spalania wynosi ok 6,5l. W dłuższych trasach przy niższej prędkości (ok 100KM/h) potrafi być oszczędne, można osiągnąć spalanie poniżej 5l. Średnie spalanie na autostradach przy prędkości ok 140 km/h to już ok 7l. W mieście spalanie ok 7l. Komfort jazdy nawet na bardzo długich dystansach jest dobry i nawet po kilkunastogodzinnej podróży nie wysiada się zmęczonym. Przestrzeń zarówno z przodu jak i z tyłu jest wystarczająca. Bagażnik jest ok, ale powiedziałbym, że na pewno nie ma 625l, jest mniejszy niż w Accordzie VII, który to według specyfikacji ma 572l. Na plus liczne głębokie schowki pod podłogą, ja jednak wolałbym aby po prostu był głębszy. Dzieloną tylna kanapa. Największym minusem tego auta jest jego manualna skrzynia biegów. Jest fatalnie zestrojona na 1 i 2. Auto potrafi szarpać mimo 160KM. Jazda w korku to męczarnia. Auto prowadzi się poprawnie, pewnie pokonuje zakręty, dosyć sztywne (dla mnie to plus), dobrze przyspiesza (ale lubi wtedy wyższe obroty). Bardzo dobre ledowe światła, jestem zaskoczony jak dobrze działają automatyczne długie światła, naprawdę wyłączają się gdy ktoś się tylko pojawi z naprzeciwka. Z minusów to jeszcze mnie wkurza asystent pasa ruchu - działa bardzo topornie, nerwowo nie intuicyjnie - zawsze go wyłączam. Kolejnym minusem są plastiki we wnętrzu - chodzi mi o te lakierowane na wysoki połysk - rysują się od samego patrzenia, a srebrna wstawka na kierownicy to pomysł jakiegoś idioty ponieważ w słoneczny dzień ten element odbija promienie słoneczne jak lusterko kierując je dokładnie na twarz kierowcy! Za to na plus kierownica obszyta skórą, to samo lewarek biegów i deska rozdzielcza, naprawdę przyjemne materiały w dotyku. Puki co nic nie trzeszczy i nie skrzypi. A dodam jeszcze, że podgrzewana kierownica naprawdę robi robotę - na zimę polecam każdemu zmarźlakowi.
Na koniec czy bym kupił ponownie - zdecydowanie tak ale tylko w automacie.
160KM to wystarczająca moc. Oszczędny i naprawdę dynamiczny, jak trzeba szybko wyprzedzić to sprawnie rozpędza auto.
Fatalnie zestrojona, tragiczna 1 i 2, nie wiele lepsza 3. Auto potrafi szarpać na tych biegach mimo 160KM.
Na 6 biegu stosunkowo niskie obroty, silnik nie mal nie słyszalny.
Prowadzi się pewnie, dość twardo zestrojony, moja wersja na 17 calach z oponami 225/45 prowadzi się przez zakręty naprawdę przyjemnie.
Nic tutaj nie mam do zarzucenia. Lakier mógłby być twardszy, no ale to mankament wszystkich nowych samochodów produkowanych w dobie ochrony środowiska.
Przez szyby widoczność dobra, podgrzewana przednia szyba robi robotę zimą.
Jak dla mnie to lusterka mogły by być nieco większe. Na plus dobrej jakości kamera cofania. O dziwo mimo, że to kombi to całkiem dobra widoczność w środkowym lusterku.
Fotele naprawdę wygodne, z podparciem lędźwiowym po kilku godzinnej podróży człowiek nie wychodzi połamany. System multimedialny działa poprawnie. Android auto śmiga ale tylko po kablu co jest dużym minusem, szkoda że nie po bluetooth. Wybieranie głosowe to porażka na 10 prób może 3 razy wybierze poprawnie numer, a w pozostałych albo krzyczy że nie zrozumiał albo dzwoni do losowych kontaktów z telefonu. Kierownica i jej przyciski intuicyjne i poprawnie rozmieszczone - podobnie z przyciskami na konsoli środkowej. Na minus ta kierownica ze srebrną wstawką od bijąca promienie słoneczne.
Nagrzewa się szybko, klimatyzacja naprawdę wydajanie chłodzi, nie mam nic do zarzucenia
Naprawdę sporo miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu. Mój syn 183cm z tyłu nie narzeka na brak miejsca na nogi, ma również zapas miejsca nad głową.
Tutaj jest po prostu słabo - mój stary accord VII wypada tutaj zdecydowanie lepiej. Silnik cichutki, ale odgłosy opon, pracy zawieszenia i oporów powietrza niestety dobrze słyszalne we wnętrzu.
Pali mało, jak na to co oferuje. Cykl mieszany ok 6,5l. Miasto ok 7l, trasa przy spokojniej jeździe ok 100km/h daje spalanie ok 5l, jak dyptamy ok 140km/h to już ok 7l.
Rozważałem rożne konkurencyjne modele (Focus, 308, i30, golf, leon) ten w mojej ocenie wypadł najlepiej w ogólnej ocenie jakość cena.
Po dwóch latach zaczął mi charczeć wentylator nawiewu. ASO ogarnęło temat w ok 2 h - okazało się że jakiś cudem dostał się tam liść. Twierdzili, że w trakcie wymiany filtra nawiewu.
Puki co nic i aby tak zostało.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 T-GDI 160KM 118kW