Ocena kierowcy - Kia Ceed III Kombi

Rok produkcji 2021
Przebieg: 1 000 tys. km
Kia Ceed III Kombi 1.5 T-GDI 160KM 118kW 2021 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Otrzymałem ten samochód z wypożyczalni i przejechałem nim prawie tysiąc kilometrów. Na plus zaskoczyło mnie bardzo niskie spalanie. Przy spokojnej jeździe schodziłem czasami poniżej 5 litrów. Niestety inne rzeczy nie były aż tak pozytywne. Automatyczna skrzynia biegów szarpie podczas przyspieszania, a biegi są z zmieniane niezgodnie z moją intuicją i przyzwyczajeniami. Podgrzewana kierownica wręcz parzyła mnie w ręce, a nie miała regulacji stopnia podgrzewania. Oglądając starsze egzemplarze (ale już nimi nie jeżdżąc) stwierdzam też nadmierne zużycie wnętrza, co może rodzić trudności przy sprzedaży samochodu. Cena dobrze wyposażonych Kii zbliża się za to do segmentu premium, co stawia pod znakiem zapytania sens zakupu tego samochodu. Jednym zdaniem: przeciętny, w miarę poprawny samochodów, posiadający nieznaczne lecz irytujące wady, tandetnie wykończony, za zbyt wygórowaną cenę w stosunku do tego, co oferuje konkurencja.
Bardzo mało pali. Dość dynamiczny.
Fatalna. Szarpie, przymula.
Dość dobry jak na samochód do codziennego przemieszania się.
Lakier można zadrapać paznokciem.
Za mocne podgrzewanie kierownicy, za słaba klima. Ogrzewanie w porządku - samochód szybko się nagrzewa.
To kombi. Miejsca multum.
Wyciszenie akceptowalne, choć trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że nie jest to samochód klasy premium.
Widzę, że serwis ASO nie jest zbyt tani.
Cena jest zbyt wygórowana jak na budżetowy i przeciętnie wykończony samochód. Z dobrym wyposażeniem cena zahacza o niemieckie samochody premium, gdzie zużycie wnętrza jest mniejsze, samochód łatwiejszy w odsprzedaży, zabezpieczenie antykorozyjne też lepsze i spadek wartości niższy.
Jeździłem tylko 1000 km.
Jeździłem tylko 1000 km.