Moim zdaniem to nie jest auto klasy premium. Samochód trochę niedopracowany (np. fatalnie zaprojektowane wyświetlacze, bez smaku, symetrii), poprzednia wersja była zdecydowanie lepiej wykończona, głośny (brak jakiegokolwiek wyciszenia drzwi, bardzo słabo wyciszone nadkola). Fakt, kupiłem najniższą wersję z dodatkami, ale te wyższe wcale nie oferują dużo więcej. Przyspieszenie to dramat - skrzynia cvt "robi robotę", nie dość że muł, to przeraźliwie wyje. W ramach akcji serwisowej wymieniono zamarzające klamki, poza tym cieknący amortyzator, raz udało się zatrzasnąć w środku, beż śladów błędów w systemie. Blachy słabe (wgniotki). Żałuję, że nie wziąłem DS7, bo wypadał chyba najlepiej wśród aut w tym przedziale cenowym. Na plus zaliczyć trzeba "trzymanie się" ceny, dobre nagłośnienie (nawet w tańszej wersji), dość wygodne, choć krótkie, siedzenia, dobre oświetlenie, spory bagażnik (spokojnie wchodzi wózek inwalidzki). Dobrze (bezawaryjnie) działa kontrola pasa ruchu i inne systemy. Sterowanie głosowe nie zawsze się sprawdzi.
Moc niszczona przez skrzynię biegów. Spore spalanie na trasie, przy rozsądnej jeździe w mieście - bardzo małe. Kultura pracy ok.
Dramat. Tego się nie da opisać, trzeba spróbować.
Jest naprawdę nieźle.
Blachy dość cienkie, nie tak jak w Mitsubishi, ale do Volvo nie ma co porównywać. Stosunkowo łatwo zarobić wgniotkę. Po wizycie na myjni zostaje biały nalot, nie wiem, czy inne samochody tak mają, ale na jakimś forum jedna z użytkowniczek pytała o to zjawisko w tym właśnie modelu.
Słabo z widocznością, dobrze, że jest kamera. Dziwnie "pracują" czujniki deszczu, czasem gdy nie pada wycieraczki zasuwają jak głupie a gdy leje - zawieszają się.
Tak sobie. Trochę ciasno. Sterowanie mało intuicyjne.
Klima działa dziwnie, czasami mam wrażenie, że tym nie da się sterować precyzyjnie.
Żona twierdzi, że z tyłu jest niej miejsca niż w Note, czy Sirionie i trudno się z tym nie zgodzić.
Jak na "klasę premium" to słabo, Volvo w dieslu pracuje dużo ciszej. Gdy skończy się gwarancja zlecę dodatkowe wyciszenie.
Sporo pali na trasie, w mieście (przy spokojnej jeździe) jest super. Serwis stosunkowo drogi (np. w porównaniu do Volvo).
Gdy szukałem samochodu na rynku była mizeria, wydawało się, że będzie ok, ale... W tej cenie DS7 byłby chyba lepszy. Nie chcę porównywać do BMW, czy Mercedesa, bo to jednak inna półka.
Nie wiem, czy cieknący po 45 tys. km amortyzator i zamarzające zimą klamki to drobiazg, czy poważna usterka.
Skrzynia cvt to jedna dramatycznie poważna usterka.
- zużycie paliwa dla silnika 350h 242KM 178kW