Auto naprawdę dobre - nie mogę mu nic zarzucić, może oprócz niektórych materiałów wykończenia.
Silnik mimo że z poprzedniej epoki i jest dość „toporny” jak na daiesiejsze czasy, to naprawdę daje radę. Jest dynamiczny, mocy starcza do bezpiecznego wyprzedzania, przy tym przy płynnej jeździe w trasie można trzasnąć 1200km na jednym baku :)
Automat 5g, skrzynia wiadomo ma swoje lata ale przyjemnie się z nią jeździ. Może obroty przy jeździe autostradowej są minimalnie za duże względem dzisiejszych aut, ale to przez jedyne 5 biegów. Ogółem naprawdę polecam merca z automatem :)
Tutaj trochę zaskoczenie, bo posiadając zawsze generacyjnie starsze mercedesy to w tym układ kierowniczy jest aż dziwnie czuły
Auto moim zdaniem ładne, nie ma już takiego problemu z korozją jak w poprzednich modelach.
Duża powierzchnia szyb, duże lusterka - wszystko widoczne, łatwo się manewruje
Wszystko na swoim miejscu, nie trzeba się nad niczym zastanawiać. Obsługa klimy, radia, najprostsze jak się tylko dało i to plus.
Nie można chyba do niczego się przyczepić, latem klima mrozi, zima ogrzewanie działa bardzo dobrze.
Z przodu miejsca wystarczy chyba dla każdego. Z tyłu jest mocno średnio - ale auto przecież nie jest ogromne więc nie ma się co dziwić. Niestety tylne drzwi otwierają się dość wąsko i np. Wkładanie i wyjmowanie fotelika jest po prostu niewygodne.
Jest na pewno to jakiś wyznacznik marki Mercedes że wyciszenie jest na lepszym poziomie niż w konkurencyjnych samodhodadh
Ceny części są na normalnym poziomie.
I tutaj muszę trochę ponarzekać. Auta te nadal trzymają sporą wartość (mówię tu o egzemplarzach w dobrym stanie a nie gruzy 10tys tańsze od średniej rynkowej). Za dość sporą kwotę otrzymujemy co prawda fajne, niezawodne auto, które dobrze jeździ, fajnie wyglada - oczywiście o gustach się nie dyskutuje. Ale, no właśnie. Dziwią mnie niektóre opinie o super materiałach wykończenia. Co prawda nie można powiedzieć że są złe i faktycznie jadąc po dziurach nic nie trzeszczy itd. Ale mając też mercedesa w203 czyli poprzednika to sama jakość materiałów jest spora gorsza i widać juz że mercedes nie rozpieszcza tak użytkowników w zwykłej c klasie. W w203 materiały na boczkach drzwi, desce rozdzielczej są miękkie i przyjemne w dotyku, w w204 są po prostu twarde - nawet w fieście z podobnego roku jest tak samo albo nawet lepiej. W w203 słupki „a” pokryte są materiałem z pianką pod spodem co daje naprawdę przyjemny efekt a tu plastik obity kawałkiem materiału… nawet głośność działania centralnego zamka… jak w oplu z 1995r, w w203 chodzi prawie bezgłośnie.
Także moim zdaniem materiały są ogółem dobre - ale w w204 Mercedes po prostu ewidentnie oszczędził na tym co zawsze wyróżniało tę markę na tle innych nawet tych premium typu BMW itd.
Nigdy nie miałem z niczym problemów
Żadna awaria mi się nie zdarzyła
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 220 CDI 170KM 125kW