Auto mało znane w Polsce. Ja jestem pozytywnie zaskoczony tym autem. Wiele rzeczy w nim jest "dziwnych", ba, nawet bezsensownych. Ale to właśnie czyni to auto ciekawym, nietuzinkowym. Przyciąga wzrok przechodniów. Daje wiele frajdy z jazdy. Ma w sobie coś z auta sportowego, ale jego główne przeznaczenie to właśnie "cruising". Na duży plus prostota i niezawodność podstawowych układów w samochodzie oraz układ jezdny. Bardzo fajne auto na co dzień jak i do weekendowego "cruisingu".
Prosta, niezawodna konstrukcja. Dostępność podstawowych części (filtry, uszczelki) - tania i bezproblemowa. Na minus dosyć wysokie spalanie i przeciętne osiągi.
Przestarzała była już w 2008 roku. Ale o dziwo spisuje się w tym samochodzie dobrze - nie jest ona w "sportowa", ale pasuje do charakteru auta - do cruisingu idealna. Tak jak silnik - prosta, niezawodna konstrukcja.
Auto prowadzi się precyzyjnie i stabilnie. To jest duży plus tego auta. Układ jezdny zrobiony "po staremu" - czuć jak auto się zachowuje, wspomaganie z tych sztywniejszych. Zwrotność bardzo słaba, średnica zawracania jak w dużym suvie. Prześwit na tyle duży że nie trzeba się bać że coś urwiemy na dziurach czy na progach zwalniających. Zestrojony dosyć miękko w porównaniu do europejskich samochodów - nie czyni to jednak auta jachtem lądowym - nadal pozostaje precyzyjne i bezpośrednie (nie ma tego charakterystycznego "luzu" jak to w autach amerykańskich). Wersja 2.4L jest lżejsza z przodu niż 3.8L, raczej nie ma efektu płużenia przodem. Co do hamulców - dają radę, zestrojone na amerykańskiego klienta, czyli trzeba go trochę wcisnąć zanim "załapie".
Samochód raczej dobrze zabezpieczony antykorozyjnie. Nie gnije.
Widoczność na boki i do tyłu słabiutka, nawet jak na coupe. Lusterka małe, podstawowe, nie oddalają, są umieszczone na drzwiach a nie przy słupku (co wymaga przyzwyczajenia) trzeba uważać na martwe punkty. Parkowanie w liniach tyłem też znacznie utrudnione przez te nieszczęsne lusterka.
Fotele bardzo wygodne, natomiast sama pozycja za kierownicą dosyć specyficzna - bardziej się leży niż siedzi. Ja mam wzrost 182 cm, przez co muszę się na tyle odsunąć aby nie uderzać kolanem o deskę, co z kolei powoduje że kierownica jest trochę za daleko.
Ogrzewanie bardzo wydajne. Klima też daje radę. Po prostu obie te "funkcje" spełniają swoje zadanie bardzo dobrze.
Z przodu miejsca pod dostatkiem. Z tyłu osoba powyżej 175cm wygodnie nie usiądzie.
Przeciętnie wyciszony, nawet jak na tamte lata. Brakuje wyciszenia tylnych nadkoli. Szczególnie te braki słychać przy jeździe na mokrej nawierzchni. Duży wpływ mają na to oczywiście opony. Co do jazdy powyżej 120kmh - tu samochód pokazuje zalety swojej sylwetki - jest dobrze, można tak długo jechać w trasie.
Większość części tania i łatwo dostępna.