Ocena kierowcy - Nissan Micra II

lukaswu, 17 lat temu
Silnik 1.3 i 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 1993
Nissan Micra II 1.3 i 16V 75KM 55kW 1992-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Dosc zrywny i zaskakujacy (dla innych uzytkownikow drog niedoceniajacych miejskiego autka)
Silnik : Przeplywomierz- opis na forum Nissana jak przywrocic go do zycia
Nadspodziewanie dobrze- jest to pierwszy japoniec w rodzinie na dluzej. Zona jest zadowolona, choc u mie troche budza niepokoj blachy z \"papieru\" i sztywnosc konstrukcji. Respekt budzi klakson- jak z pelnowymiarowego auta, ale moj egzemplarz jest z Wloch to i nie ma sie co dziwic ;).
Mocny punkt tego samochodu. Kultura w normiw jak na te epoke, troche halasliwy przy wyzszych obrotach, elastycznosc bardzo dobra.
Niezbyt precyzyjna, zwlaszcza dwojka i wsteczny.
Nie wiem za bardzo co napisac, bo nie jestem przyzwyczajony do samochodow podpierajacych sie lusterkami na zakretach... Ilosc stabilizatorow i lacznikow powoduje jednak, ze mimo przechylow auto dobrze trzyma sie drogi, ilosc czesci powoduje, ze niemal zawsze cos trzeszczy i stuka. Konstrukcyjnie zawieszenie dosc starawe- jesli ktos kojarzy zawieszenie w starym audi to tu je znajdzie. Dla mnie za malo precyzyjny uklad kierowniczy- jest strasznie gumowy, zwlaszcza przy gwaltowniejszych manewrach (kto jezdzil amerykancem wie o czym pisze)
Samo szklo.
Wpieniajacy wlacznik wycieraczek, ale moze to tylko przyzwyczajenie z niemieckich aut. Brakuje precyzyjnego wskaznika rezerwy, ale ten typ tak ma.
Grzanie- takie sobie lagodnie mowiac- silnik jest juz cieply a nagrzewnica letnia. Chlodzenie ok (klimatyzacja), choc w ogole wydajnosc wentylacji moglaby byc lepsza.
Jak na te wielkosc auta moze byc.
Ceny czesci na ogol pozytywnie zaskakuja, choc filozofia laczenia kilku czesci w jedna wymienialna mnie osobiscie irytuje, ale podobno w japonczykach tak juz jest. Ekonomika to 8L po miescie i nie chce zejsc nizej ;). Jak na silnik z tej epoki troszke rozczarowuje mnie osobiscie.
Z uwagi na wiek co nieco juz sie dzieje, wszystkie typowe przypadlosci modelu juz przerabialem- przeplywomierz, podswietlenie deski, otwieranie klapy bagaznika.
Na razie nie bylo poza przeplywomierzem, ktory szalal.
Dziennik kosztów dla Nissan Micra II 1.3 i 16V 75KM 55kW
6,7