Ocena kierowcy - Peugeot 208 II Hatchback Facelifting

PawZ, 6 miesięcy temu
Silnik 1.2 PureTech 100KM 74kW
Rok produkcji 2025
Peugeot 208 II Hatchback Facelifting 1.2 PureTech 100KM 74kW od 2024 - Oceń swoje auto
Udany i ciekawy samochód. Pod kątem design - zdecydowanie się wybija w klasie. Mam 100 KM S&S Allure. Manual. Dealer dorzucił kilka dodatków w pakiecie, w tym kolor Selenium Grey, czarny spojler, lusterka i nie przekroczyłem 75 k zł. Testowałem kilka innych marek przed zakupem i były nudne w tym zakresie cenowym. Mam też drugie auto w domu, hybrydowego Suzuki Swace (bliźniak Corolli) dla porównania. 208-ka jest żwawa, zwinna, silnik dobrze ciągnie od 1800 obr. i łatwo włączyć się do ruchu / wyprzedzić. Na tyle dobrze, że z takim wyciszeniem, czasem nie zauważę, że jadę szybciej niż zwykle Suzuki. Po prostu się tego nie czuje. Zrobiłem ponad 11 tys km w 5 mcy i uważam. Dobre ledy, oświetlenie dodatkowe, follow me, kierownica i przyciski na konsoli jak z Lambo ;) Syn (10 lat) oszalał jak zobaczył wnętrze. Spory wyświetlacz + można mieć też fabryczną navkę zamiast obrotomierza. Na pewno gimnastyki wymaga dobre ustawienie fotela i kierownicy, aby siedzieć wygodnie i żeby górne ramię kiery nie zasłaniało odczytu prędkości czy obrotomierza. Da się. Mam 180 cm wzrostu. 4 gniazda ładowania + mam jeszcze ładowarkę indukcyjną. Łatwo się dostać (1 przycisk) do wyłączenia asystenta pasa ruchu i start-stop. Brawo Peugeot! :) Jak się przekracza dozwoloną prędkość to sygnał dźwiękowy jest jest ledwo słyszalny, a po pary tysiącach nie zwraca się na niego uwagi. Z minusów: przy gwałtownym przyspieszaniu czasem zabrzęczy karoseria albo jakaś osłona w komorze silnikowej, dość długo szuka kluczyka przed odpalaniem, jak się mocno ciśnie to zauważalnie rośnie apetyt na paliwo. Dla dorosłych jest z tyłu mało miejsca na nogi. Np. w Hyundai i10 było więcej.
Poprawiony pasek, dobrze oddaje moc. Ciągnie od 1800 bez względu na bieg. Jestem miło zaskoczony, że z takiej pojemności jest 205 Nm momentu obrotowego. Z grubsza - jeździ się jak dieselem ;)
Jest ok, choć np. skok lewarka jest imho trochę za długi.
Super! Bardzo precyzyjny, kierownica jest mała, ścięta więc prowadzi się w iście sportowy sposób.
Póki co ok. Ale jest mały odprysk na masce po kamyczku.
Jest ok, Kamera z przodu, kamera z tyłu. Obydwie dobrej rozdzielczości. Sygnalizacja pojazdu w martwym polu.
Design nie popsuł ergonomii. Podoba mi się rozmieszczenie i dostępność funkcji. Podstawowe funkcje (asystent + S&S) są dostępne jednym przyciskiem, panel główny też. Szybki dostęp do ustawień klimy, choć później jej sterowanie jest już na wyświetlaczu. Nie wszyscy to lubią.
Jest dobrze, chłodzi, grzeje. Szybko osusza wilgoć. Grzane lusterka.
Dla kierowcy (jeśli dobrze ustawi kierę) to jest dobrze. Dla pasażera z przodu też. Natomiast dla dorosłych może być trochę mało miejsca na nogi z tyłu.
Znakomite! Lepsze niż w niejednym samochodzie klasę wyżej. Przy 120 km/h można sobie szeptać. Nie żartuję.
Póki co - cena zakupu bardzo korzystna, żadnych usterek po 11 tkm. Części łatwo dostępne. Serwisy ASO przystępne cenowo. Pierwszy duży serwis gwarancyjny przy 15000 tkm to ok. 1200 zł.
Bardzo dobra stosunek jakości do ceny.
Jest ok. Nic się nie popsuło po 11 tkm.
Zero takich po 11 tkm w 5 mcy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 PureTech 100KM 74kW [l/100km]

5,7