Ocena kierowcy - Peugeot 208 II Hatchback

Silnik 1.5 BlueHDI 102KM 75kW
Rok produkcji 2022
Peugeot 208 II Hatchback 1.5 BlueHDI 102KM 75kW 2019-2024 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : wyciszenie i spalanie oraz komfort siedzeń przednich
Inne : czasem nie działająca klimatyzacja, widoczność na boki, nie dostosowanie do osób niskich, zawieszający się notorycznie system infotainment
Auto z wypożyczalni w Maroko, na liczniku miało raptem 45 000 km. Zaskoczyło mnie wyciszenie, dobra jakość foteli - nie męczyło długotrwałe siedzenie jak to w japończykach. Rozczarowało iż po tak niewielkim przebiegu dwa plastiki koło półki w bagażniku już były odkształcone. Na szczęście to kolejny kraj używany poza UE i auto nie miało systemów korygujących jazdę czy czytających znaki (jeździłem też normalnym autem w Kazachstanie) - więc tu nie ponarzekam na debilne dyrektywy. Mój Swift z 2017 jeszcze tego nie miał i ciesze się "wolnością"...
Mam Swift z 2017 i pomimo silnika o poj. 1.0 litra aż 143 KM i naprawdę dobrze się nim jeździ, tu jest 1.5 w dieslu i o mocy 102 KM silnik już przy ok 100 km/h pod górę dostaje zadyszki. W moim aucie przy podobnym nachyleniu dopiero się rozkręca /jest takie miejsce gdzie osiągnąłem 130 km/h / Ten model jest do typowo przepisowego przemieszczania się, za to spalanie mnie zszokowało. Jadać z zasadami eco-driving'u - przejechałem z Fez poprze góry w tym g. Atlas- silnik spalił mi na trasie 3,1 l/100km! Tu niestety moja benzynowa ślicznotka (Swift) spaliłby ok 4 l/100km. (wybaczam bo benzyna inaczej oddycha).
doskonała, nic nie haczy, krótki skok, nie ma problemu ze wstecznym tak jak w moim swifcie.
typowo miejski, mój Swift jednak ma znacznie lepszy układ niejako sportowy. W tym aucie na zakręcie i przy ok 80 km/h auto już się przechyla i zaczyna uciekać. Bałem się nim jeździć szybciej w zakrętach.
bardzo ładna, zapewne lakier tak samo kiepski jak we wszystkich obecnie...pier..na ekologia i ich farbki akwarelowe....
dla mnie jest dobrze (182 cm) dla żony tragedia (161 cm): kierownica zasłania prędkość na desce. Inna sprawą są grube słupki (A i B) które utrudniają obserwację ruchu. Wąski prześwit tyłu b. ogranicza widoczność do tyłu a w tym modelu brak kamery powiększył frustrację - Swift nie dość że dobra widoczność to jeszcze kamera.
regulacja oparcia tragedia, nie byłem w stanie wyregulować ręką bo zbyt wąsko - kto to zaprojektował i dla kogo???? gniazdo zapalniczki w dobrym miejscu - podłączenie kabli do telefonów dobre. reszta jak w innych autach.
klimatyzacja z tabletu???? Po drugie klima jest niewydajna i raz działa a raz dmucha tylko nieschłodzone powietrze z zew.
wygodne fotele przednie, tył mnie nie interesuje.
Rewelacja, ja swojego Swifta musiałem sam wyciszać bo producenci z Japonii mają w du.ie komfort. Tu jest cisza. Nawet jak wyciszyłem swifta to szum niewielki został,,, bo zapomniałem że szum przejdzie przez szyby a w tym modelu peugeota nawet o to zadbali! szacun!
niskie spalanie ale to trasa, do kosztu paliwa jeszcze AD-blue! Nie wiem jak bezawaryjność silnika.
nie znam ceny i nie chce znać bo jeżdżę tylko japończykami, Nie kupiłbym tego auta pomimo zalet.
pokonałem trasę ok. 1200 km. Kilka razy nie działała klimatyzacja (auto ma tylko 45 000 km) Dwa razy rozłączyło połączenie z telefonem (navi). Mam Swift który ma 110 000 km i NIC się w nim nie popsuło (a przepraszam dwa razy tylna żarówka), to mój drugi swift z salonu.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 BlueHDI 102KM 75kW [l/100km]

3,4