Ocena kierowcy - Renault Grand Scenic I

Krecik, 12 lat temu
Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2004
Renault Grand Scenic I 1.9 dCi 120KM 88kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Auto w moim odczuciu jak na ten rocznik i biorąc pod uwagę, że to diesel ma przyzwoitą kulturę pracy, jest dobrze wyciszone. Mam do porównania Peugeota 307SW z HDI 1.9 i auta kulturą pracy silnika są porównywalne.
Do przyjęcia, duży plus to dostępnych 6 biegów, mogła by być precyzyjniejsza ale sporo nadrabia umiejscowieniem lewarka na środkowej konsoli dość wysoko jak dla mnie jest to komfortowe. Dobrze serwisowana powinna dobrze i długo służyć.
Jak na te gabaryty auta układ kierowniczy jest bardzo dokładny i precyzyjna oraz chodzi w miarę płynnie. Auto miałem okazję przetestować na slalomie na lotnisku i nie mam nic d zarzucenia biorąc oczywiście pod uwagę jego długość i wysokość.
Niestety widoczność jak dla mnie jest przeciętna wysoka pozycja za kierownicą ułatwia widoczność ale do tego pokaźnych rozmiarów słupki przednie i boczne ją ograniczają. Widoczność do tył przy 2 pasażerach z tył i opuszczonym środkowym zagłówku jest dobra tak jak w bocznych lusterkach. Ogólnie autem jeździ się w mairę dobrze jeżeli chodzi o widoczność ale mogło by być lepiej.
Ogólnie nie mam się do czego przyczepić, auto w pełni spełnia rolę MiniVana. Może nim podróżować albo 7 osób (niestety 2 w 3 rzędzie będą miały ciasno ale jednak te 2 dodatkowe fotele sa). Z drugiej jednak strony gdy chcemy przewieźć coś większego to możemy złożyć lub wymontować 2 rząd foteli i mamy sporą przestrzeń ładunkową. Dochodzi do tego spora możliwość konfiguracji wnętrza przesówanie, indywidualne składanie lub wymontowywanie foteli co daje dużo możliwość dostosowania wnętrza do aktualnych wymagań. Auto doskonale się sprawdzi jako auto do pracy w tygodniu i rodzinne w weekendy.
Zarówno wentylacja jak i ogrzewanie działaja poprawnie latem auto jest dość szybko schładzane do odpowiednio zadanej temperatury natomiast zima podgrzewanie idzie już trochę trudniej ale czas ten też jest zadowalający na minus zasługuje jedynie głośność nawiewu od 4 pozycji.
Każdy chyba, kto chociaż raz miał do czynienia z tym autem, stwierdzi, że przestrzeni zarówno dla kierowcy jak i pasażerów jest pod dostatkiem.
Jak już wspomniałem na początku wyciszenie jest na dobrym poziomie chociaż do ideału jeszcze trochę brakuje.
Jak na te gabaryty auta i dość słaby silnik auto jest oszczędne. Udało mi się tym autem zejść w trasie do spalanie rzędu 5.3l/100 km co według mnie jest wynikiem bardzo zadowalającym. Średnio w mieście pali około 6.5l/100. Jednak aby osiągnąć takie wyniki swego czasu uczestniczyłem w szkoleniu z EcoDrivingu.
Z drobiazgów to woda przedostająca się do kabiny, trzeba pamiętać na bieżąco o udrażnianiu odpływów w podszybiu sprawa bardzo prosta. Posiadam wersję FreeHands i jak już kupowałem auto to nie działały przyciski od zamykania auta z tył w drzwiach. Poza tym na razie odpukać tylko żaróweczka i bezpiecznik.
Poważnych usterek na razie nie miałem.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]

6,4