Ocena kierowcy - Renault Scenic II

Borys, 19 lat temu
Silnik 1.6 i 16V 115KM 85kW
Rok produkcji 2003
Renault Scenic II 1.6 i 16V 115KM 85kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Po co komu samochód który z przebiegiam 3000 km wraca na lawecie do serwisu a nasze plany biorą w łeb ? Przez 2 lata, zaznaczając, że samochód przejechał w tym czasie 30 000 km. poznałem po imienu wszystkich serwisantów w serwisie.
Cewki zapłonowe padają jak muchy, do tej pory wymieniłem już trzy. Dwa razy z powodu cewek zapłonowych samochód lądował na lawecie.
Lekko haczy na 1 i 2 biegu.
Stuki na łożyskach McPersonów, jęki gum przedniego stabilizatora, z tyłu na razie ok.
Troszkę zasłaniają przednie słupki. Przy parkowaniu wskazany czujnik parkowania.
Dla osób o wysokim wzroście żle ukształtowane oparcie fotela, po prostu projektanci je uśrednili. Za krótkie siedzisko. W głupim miejscu regulacja wysokości reflektorów i oświetlenia deski. Na karcie kodowej kompletnie nieczytelne oznaczenia przycisków. Osobie której pożyczam samochód muszę tłumaczyć ten od góry do otwierania na dole do zamykania. A wystarczyłoby zrobić czytelne i duże oznaczenia, które by się nie wycierały!
Bez zastrzeżeń.
Rewelacja, tylne oparcia mogłyby się rozkładać do końca.
Powyżej 120 km/h robi się głośno.
Po mieście 11 litrów, ja mam instalację LPG i spisuje się znakomicie. Ceny napraw wysokie, ciągle coś się psuje. Głupi komplet przednich wycieraczek w salonie 250 zł, na allegro 185 zł tragedia.
Gdyby się nie psuł wszystko byłoby ok! Tylko kto lubi jak samochód ciągle się psuje ??
Psuje się praktycznie wszystko. Wymienię tylko ostatnie usterki: 3 cewki zapłonowe, łożyska górnego mocowania McPersonów, wymiana jęczących gum stabilizatora, po 2 latach nowy akumulator ale nawet z nowym przy -20 C nie zapali w życiu, włącznik kierunkowskazów - wada fabryczna, przy hamowaniu kierownica wpadała do środka - z uśmiechem stwierdzili, że odkręciła się śrubka, przestała działać tylna wycieraczka - serwis wymienił oprogramowanie !?, kołpaki od nowości były za luźne i podczas jazdy "wybierały wolność" zgubiłem dwa
Po drugiej zimie okazało się, że ten typ tak ma, że woda przecieka do środka i pod tapicerką i w schowkach potrafi zrobić się jezioro o głębokości centymetra. Rozkręcanie i suszenie samochodu w serwisie trwało tydzień, istne utrapienie to cewki zapłonowe które zazwyczaj psują się w środku nocy w lesie, wtedy czekanie na lawetę jest średnią przyjemnością. Mnie padły trzy, ale jak powiedzieli w serwisie psują się cewki firmy Sagem a niemieckie i japońskie są dużo lepsze. Na gwaracji wstawiają z powrotem Sagemy i historia na pewno się powtórzy.
Dziennik kosztów dla Renault Scenic II 1.6 i 16V 115KM 85kW
8,4