Ocena kierowcy - Skoda Superb II Kombi

Silnik 2.0 TDI CR DPF 140KM 103kW
Rok produkcji 2010
Skoda Superb II Kombi 2.0 TDI CR DPF 140KM 103kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Silnik : j.w.
Trafiłem do salonu po długich namowach znajomego. Wszedłem sprawdzić Octavię, wyszedłem z Superbem. :)
Trochę obawiałem się czy wziąć 140km czy 170km. Nie mam sportowego zacięcia, ale nie lubie się gimnastykować podczas wyprzedzania. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. CR w porównaniu do pompowtryskiwaczy wypada rewelacyjnie pod kątem przyspieszania i akustyki.
Skrzynia biegów sprawuje się bez zarzutów. Jak dla mnie zawsze w skrzyni manualnej trzeba zmieniać biegi z wyczuciem, żeby chodziły jak po maśle.
Jak to się ładnie określa - przyjemnie miękkie i odpowiedno twarde. Niemniej jednak komfort jazdy po nierównościach na przednich fotelach większy niż na tylnej kanapie.
Wraz z czujnikami przednimi i tylnymi jest doskonale. Myślałem, że razem z żoną będziemy musieli się dłuższy czas przyzwyczajać podczas parkowania w uliczkach wrocławskiego rynku. Okazało się, że jest rewelacyjnie. Widoczność podczas jazdy dobrze uzupełniają rewelacyjne lusterka boczne i układ automatycznego ściemniania.
Wszystko ładnie i wygodnie. Niemniej jednak 4, bo fotele przednie mimo pełnej regulacji są jednak mniej wygodne od tych w Toyocie Avensis.
W zimie ogrzewanie działa bardzo szybko. Duży pozytyw po tym jak słyszałem, że diesel zazwyczaj nagrzewa się pod koniec podróży po mieście.
Tutaj chyba komentarza nie trzeba. :)
To chyba przypadłość każdego kombi. Pusty bagażnik działa jak pudło rezonansowe. Jednak jeśli chodzi o całokształt to jest cicho i przy 140 km można sobie spokojnie rozmawiać.
2 miesiące w sezonie zimowym, średnia temperatura -10 stopni, zimówki i średnie spalanie 6 litrów. Jak dla mnie rewelacja.
Tutaj komentarz zbędny.
Jest zimno, drogi dziurawe, a tutaj nic nie skrzypi i nie trzeszczy.
Odpukać - na razie bez problemu, ale to przecież dopiero 2000 km. Sprawdzałem poziom oleju, bo straszą, że te silniki piją go na równi z paliwem. ;) Jak na razie poziom maksymalny.
Dziennik kosztów dla Skoda Superb II Kombi 2.0 TDI CR DPF 140KM 103kW
6,4