Ocena kierowcy - Toyota Camry IX Sedan

Radek, 7 miesięcy temu
Silnik 2.5 Hybrid Dynamic Force 218KM 160kW
Rok produkcji 2020
Okres użytkowania: 5 lat
Toyota Camry IX Sedan 2.5 Hybrid Dynamic Force 218KM 160kW 2018-2024 - Oceń swoje auto
Silnik : Elastyczność, wystarczająca moc a to tego śmieszne spalanie.
Auto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Silnik wraz ze skrzynią biegów pracują idealnie. Nie ma czegoś takiego jak w innych automatach " zwłoka " przy zmianie biegu z P na D lub z D na P. Silnik współpracuje ze skrzynią biegów idealnie. Auto jest duże, w miare dobrze wyciszone i bardzo ale to bardzo ekonimiczne. Przy tej mocy to na prawdę super. Hybryda działa bardzo dobrze. Auto przy mojej jeździe, a nie jeżdze spokojnie średnie spalanie w okresach letnich to ok 6, 6,5 L w cyklu mieszanym. Autostrada prędkości typu 150 + :-) to spalanie ok 7 - 7,5 L ale to już biorąc pod uwagę ten plusik . Oczywiście to wszystko na niemieckich autostradach. Bardzo spokojna jazda pomiedzy wioseczkami spalanie miałem 4,7 L. Myślę, że przynormalnej jeździe spokojnej auto spalać powinno ok 5,2 - 5,5 L. Ogólnie bardzo polecam.
Bardzo elastyczny, mile mnie zaskoczył.
Mi skrzynia E-CVT nie przeszkadza, uważam że podczas normalnej eksploatacji jest super, a przez chwile jak zawyje bo trzeba dać fest gazu ( np wjazd na autostradę z bocznego pasa lub wyprzedzanie) trwa tak krótką chwilę, że w ogóle to nie przeszkadza.
Przestrzeni jest w zupełności wystarczająco. Poprzednie auto miałem bmw 7 E65 i po przesiadce do camry nie czułem w ogóle żeby brakowało mi miejsca albo pasażerom. Jest naprawdę bardzo dobrze.
Wg mnie wyciszenie potrzebuje poprawy, ale to kwestia jakimi autami wcześniej się jeździło. Nie ma tragedii ale nie jest też super.
Super,
Wg mnie kiedy kupowałem auto czyli w 2020 roku za kwotę 140 - 150 tys wersje executive to stosunek był bardzo dobry ceny do jakości.
Kompletnie nic się nie zepsuło przez 5 lat użytkowania. Przy przebiegu 70 tys nawet tarcze i klocki nie wymagają wymiany. Robię tylko co roku przegląd filtry, oleje itp.
Kompletnie nic się nie zepsuło. Toyota to Toyota

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.5 Hybrid Dynamic Force 218KM 160kW [l/100km]