Ocena kierowcy - Volkswagen ID.7 Fastback

Defetysta, przed chwilą
Silnik 77kWh 286KM 210kW
Rok produkcji 2025
Volkswagen ID.7 Fastback 77kWh 286KM 210kW od 2023 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Napęd tego samochodu rekompensuje wszystkie inne (niewielkie) wady.
Silnik : Jest świetny.
Samochód kupiłem pod koniec 2025r. gdy VW dokonał urealnienia swoich cenników. Prawie wszystkomająca wersja Pro Plus + hak za 186 tys. do tego dotacja 30 tys. To była sztos okazja, cena średnio wyposażonej Skody Octavii z silnikiem 1.5 TSI więc o czym tu mówić. Samochód jest szybki, przestronny i komfortowy w trasie a za sprawą bardzo dobrego promienia skrętu nieźle radzi sobie w mieście. Przejeździlem 35 lat różnymi samochodami spalinowymi ale żaden nie ma podejścia do tego samochodu. Może jakaś super fura 3x droższa z potężnym silnikiem ale wówczas koszt zakupu x3 o kosztach eksplatacji nie wspominając. Dla mnie nie ma powrotu do spalinowej motoryzacji.
Krótka piłka: jest genialny, 286 koni i 550 niuta na tylnej osi dostępne zawsze pod nogą. Samochód pomimo słusznej masy jest bardzo dynamiczny w każdych warunkach. Sprint od 0 do 100 może nie imponuje ale podejrzewam, że to celowy zabieg konstruktorów żeby nie przeciążać układu napędowego. Wrażenia z jazdy są lepsze niż w 3 litrowym dieslu.
Najlepsza skrzynia to brak skrzyni. To w zasadzie prosta przekładnia z jednym przełożeniem i mechanizmem różnicowym.
Mam wersję bez adaptacyjnego zawieszenia DCC i nie wiem czy to była dobra decyzja. Samochód świetnie się prowadzi, niski środek ciężkości i idealny rozkład masy swoje robi ale jest trochę twardo. Szczególnie krótkie poprzeczne nierówności są mocno odczuwalne. Chyba lepiej dopłacić te 6 tysięcy do DCC.
Nie mam uwag choć nie każdemu się podoba. Może nie jest jakoś wybitnie piękny ale też nie odrzuca stylistycznie jak Tesle. Samochód jest podwyższony o jakieś 10 cm w stosunku do zwykłych plaskaczy i z niektórych stron nieco dziwnie wygląda. Jest bardzo duży, w mieście na niektórych miejscach parkingowych się nie mieści.
To bardzo duży samochód, lekko podwyższony. Kamery 360 pomimo słabej jakości obrazu bardzo pomagają.
To najsłabsza strona samochodu ale i wszystkich VW z ostatnich lat. Na tę ocenę składa się bezsensowne rozwiązanie przycisków haptycznych na kierownicy, sposób sterowania szybami i lusterkami i nieszczęsny panel dotykowy do obsługi świateł. Panel obsługi świateł da się przeżyć bo tego się używa bardzo rzadko. Do szyb i sterowania lusterek tez się przyzwyczaiłem co nie oznacza, że takie rozwiązanie jest ok. Najgorzej jest z kierownicą a w zasadzie regulacją tempomatu bo z innymi "przyciskami" da się żyć. Ktoś sobie wymyślił że lekkie przyciśnięcie +- zmieni zadaną prędkość o 1 km a mocniejsze o 10 km. Problem w tym, że granica pomiędzy lekkim jest tak płynna że działa to prawie zawsze inaczej niż chcesz. Do tego dodano funkcję gdzie możesz przesunąć palcem i wówczas zmieniasz o +-10km tak samo jak mocne naciśnięcie. Ktoś powinien za to pójść w dyby na tydzień.
Działa poprawnie choć czasami ma jakieś napady że zaczyna wiać zimnem bez powodu. Niektórzy krytykują sposób obsługi wyłącznie z ekranu i brak fizycznych regulacji kratek nawiewu. Zupełnie nie rozumiem tej krytyki. Po to masz AC żeby ustawić raz i zapomnieć, kto co minutę zmienia położenie kratek ? Do tego takie rozwiązanie ma swoje zalety: dwie pamięci położenia wszystkich kratek dla kierowcy i pasażera i możliwość odpalenia programów typu "ogrzej moje stopy/dłonie" gdzie system steruje nawiewami rozprowadzając ciepło raz w jedną raz w druga stronę (jak w klimatyzacjach biurowych/domowych)
Co tu dużo pisać, jest bardzo bardzo dobrze. Samochód duży i od początku projektowany jako elektryk więc inne położenie osi, krótka maska, brak tunelu środkowego. Wszystko przekłada się na ilość miejsca w środku. Z przodu jest świetnie a z tyłu jeszcze lepiej. Mam 188cm wzrostu, siadam sam za sobą i mogę z tyłu założyć noga na nogę. Mały minus - stosunkowo mały bagażnik jak na tak duży samochód.
Jest w porządku nawet przy wysokich prędkościach. Trochę słychać wiatr jak wieje w czoło samochodu. Nie mam u siebie podwójnych szyb które pewnie poprawiłyby wyciszenie ale były tylko w pakiecie z DCC więc zrezygnowałem.
Jak to w elektryku, to zależy. Ceny prądu od 65 groszy do 3,5 PLN. Zima (szczególnie na krótkich odcinkach) żre dużo a latem mało. Każdy może sobie wybrać co chce i lansować swoją tezę jaki elektryk jest dobry albo kiepski. Mieszkam w mieście w bloku i nie mam swojej ładowarki więc jestem zdany na publiczne stacje ładowania. Na szczęście mieszkam w dużym mieście gdzie jest sporo ładowarek w dobrych cenach. W dobrych czyli DC poniżej 2 PLN a AC 1.6-1.8 PLN. Koszty jazdy z publicznych ładowarek to średnio ok. 30 PLN / 100km. W lutym na przykład, przebieg wyłącznie w mieście na odcinakch 10km (parkowanie w nocy w garażu a w dzień pod chmurką) to już 50 PLN/100km wliczając w to energię potrzebną na podgrzewanie kabiny samochodu przed jazdą. Latem często jeżdżę na działkę gdzie mam prąd w taryfie nocnej po 0.65 PLN i taka jazda to jest sztos - 12 PLN za 100km. Średnia od grudnia do końca kwietnia (zimę mieliśmy wyjątkowo mroźną) podawana przez samochód to 19kWh na 100km. Zużycie liczone po % baterii to 22kWh, samochód nie podaje energii zużywanej na ogrzewanie/chlodzenie przed jazdą. Jak chcesz mieć tanio to przede wszystkich trzeba sobie zapewnić dostęp do taniego prądu.
Tak jak napisałem w ocenie ogólnej - kupiłem go efektywnie (z uwzględnieniem dotacji) za 156 tys. czyli za cenę kompakta z małym silniczkiem spalinowym więc stosunek jakość cena to 10/10.
Raz bez powodu wyłączył się HeadUp, po restarcie samochodu wrócił poza tym nic.
Brak ale za mały przebieg.

Zużycie prądu dla silnika 77kWh 286KM 210kW

Średni zasięg
433 km
Średni maksymalny zasięg
500 km
Średni minimalny zasięg
300 km
Maksymalny zasięg przy oszczędnej jeździe na długiej trasie
500 km
Średni czas ładowania baterii: gniazdko domowe
6,0 h
Średni czas ładowania baterii: stacja ładowania
3,0 h
Średni czas ładowania baterii: stacja szybkiego ładowania
0,7 h
Volkswagen ID.7 Fastback