Ocena kierowcy - Volvo V60 II Kombi Plug-In Facelifting

Jan, 9 miesięcy temu
Silnik 2.0 T6 350KM 257kW
Rok produkcji 2023
Volvo V60 II  Kombi Plug-In Facelifting 2.0 T6 350KM 257kW od 2023 - Oceń swoje auto
Układ elektryczny : Latem na bateriach ponad 80km, zimą 70
Inne : Wiesza się elektronika czasem
Na pół wieku na tym świecie to moje pierwsze auto marki Volvo i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Zimny silnik przez pierwsze kilometry pracuje dosyć głośno i niezbyt aksamitnie. Jak już jest rozgrzany jest cicho. Oczywiście chodzi o silnik spalinowy bo gdy bateria jest naładowana to cisza zupełna. Jeśli chodzi o osiągi to rakieta na kołach. Strach pomyśleć jak jeździ wersja T8. Wielka szkoda, że jest to ograniczenie prędkości, które już podobno można zdjąć w nieautoryzowanych serwisach. 180km/h to auto osiąga w mgnieniu oka.
Podobno po liftingu poprawiona. Jak na razie bez żadnych szarpnięć, bardzo szybka.
Bardzo dobrze plus napęd na 4 koła. Przód napędza silnik spalinowy a tył elektryczny.
Całkiem pojemny jak na tą klasę auta. Bardzo poręczny w mieście a na wakacje też wystarczający dla rodziny.
Czujniki z każdej strony gdybym czegoś nie zauważył plus systemy samo zatrzymujące auto gdy zagapisz się przed przeszkodą.
Ogólnie ok, funkcje przełączników przy kierownicy trochę mało intuicyjne. Centralny wyświetlacz z mapą Google super sprawa, plus chyba dwie karty SIM z abonamentem płaconym przez Volvo na kilka lat w cenie. Można instalować za darmo dowolne aplikacje oraz oglądać filmy na Youtube co już wiele razy uratowało mi spokój z dziećmi na postoju.
Bardzo dobrze i szybko, podgrzewane wszystko co można, siedzenia przód i tył oraz fajna sprawa podgrzewana kierownica. Mały minus siedzenia z przodu zbyt mocno grzeją nawet na pierwszym stopniu. Fajna sprawa czy latem czy zimą można uruchomić na parę minut auto przed wyjściem z domu i albo schłodzi albo nagrzeje auto i odmrozi szyby.
Jak na wielkość auto jest ok, nie narzekam przy wzroście 187
Przy bateriach wiadomo cisza, zimny silnik spalinowy głośno, potem ok. Przy wyższych prędkościach też ok.
Nie wiem i nie chce wiedzieć...nie ja płacę.
Za 300tyś złotych nie warto. Za takie pieniądze brak w lusterkach czujnika martwego pola! Brak aktywnego tempomatu oraz szmaciana tapicerka. Tylko w EU takie wersje...Poza tym niesamowita utrata wartości. Na szczęście mnie to nie dotyczy.
Jak na razie ok. Czasem wiesza się elektronika ale szybko można zrestartować system i działa dalej.
Brak oby tak dalej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 T6 350KM 257kW [l/100km]