Ocena kierowcy - BMW X3 G01 SUV Facelifting

Jakub, 6 miesięcy temu
Silnik 2.0 30i 245KM 180kW
Rok produkcji 2023
BMW X3 G01 SUV Facelifting 2.0 30i 245KM 180kW 2021-2024 - Oceń swoje auto
Po dwóch latach i ponad 60kkm przebiegu wciąż z przyjemnością wsiadam i przemieszczam się. Jest cicho, wygodnie, przyjemnie i drogo. Samochód jest prawie idealny, choć sam za takie pieniądze skonfigurował coś innego, ale "dostałem" bez wyboru (było do wzięcia w firmie i nie narzekałem). Prawie pełne wyposażenie robi robotę. Coś, na co bym nie zwrócił uwagi sam (i nie zamówił), a teraz doceniam, to skórzane, wentylowane fotele. Wyrosłem z szaleństw, więc jeżdżę "dostojnie", do czego samochód zachęca. Ale ma pazór i świetnie się spisuje, gdy się chce też pojechać mniej grzecznie. Dynamiczne, stabilne i paliwożerne przy większych prędkościach
Bezgłośnie przy spokojnej jeździe. Sporo czasu żegluje.
Nie czuć przełączania.
Komfortowo i cicho. Felgi 19' wyglądają ładnie, ale na 18' za to niestraszne dziury.
Kwestia gustu. Jakościowo nie mam zastrzeżeń. Po tym przebiegu nie widzę żadnych odprysków czy innych wad.
Kamery 360 robią robotę. Bez tego byłoby ciężko zaparkować w ciasnych miejscach. W normalnej jeździe wszystko widać świetnie.
Wszystko, co potrzeba na co dzień jest pod ręką. Przez pierwsze tygodnie bawiłem się opcjami, podświetleniami, wyświetlaczami i nie było to jakieś intuicyjne, ale efekt nowości. Od prawie dwóch lat nie grzebię. Plus za fizyczne przyciski. Mały minus za brak regulacji podłokietnika. Gdyby nie to, byłby ideał.
Wentylację foteli słychać głośniej niż silnik. Ale to chyba na plus wyciszenia silnika, bo nie jest to zbyt głośne. Nagrzewa się szybko, chłodzi też. Świetna opcja z możliwością ustawienia korekty temperatury nawiewu środkowego - w upale nie dmucha lodowate powietrze bezpośrednio na ciało. Trzecia strefa klimatyzacji też ma znaczenie, kiedy z tyłu jeżdżą dzieci i nie chce się ich przeziębić.
Przy wzroście 185 jest bardzo ok. Bagażnik mieści 4 osobową rodzinę plus wózek i łóżeczko turystyczne. Nigdy nie zabrakło miejsca.
Idealnie. Przy bezwietrznej pogodzie przy prędkościach 120-130 rozmawiamy normalnym głosem
Szczerze to nie wiem... Myślę, że tanio nie jest, ale do tej pory dwie wizyty na przeglądach raz na 30kkm
Trudno tak do końca dać maksa. Co do jakości nie mam zastrzeżeń. Ale zakładam, że uboższa wersja dawałaby podobną jakość, a dopłaty do poszczególnych, przydatnych funkcji trochę z kosmosu. 1/3 z 330tys. to dopłaty
Absolutnie nic się nie popsuło i nic nie nosi widocznych śladów zużycia. Po wyczyszczeniu wnętrze od nowego odróżniają tylko dywaniki.
Nic poważnego się nie wydarzyło.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 30i 245KM 180kW [l/100km]

7,7