Ocena kierowcy - Citroen C4 Cactus Crossover

Okres użytkowania: ponad 6 lat
Citroen C4 Cactus Crossover 1.2 PureTech 110KM 81kW 2014-2017 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu
Auto zakupiłem auto rocznik 2016 w 2019 roku. Początkowy przebieg 34000 km. Wspaniałe auto do miasta i na wycieczki nie dalsze niż 100 km. Z silniczkiem 110 KM autko dynamiczne, chętnie reagujące na gaz. Przy jazdach autostradowych głośne już przy 110 km/h o hałas rośnie z każdym kilometrem. Auto pakowne. Duży bagażnik, dużo schowków. Miałem wariant RIP CURL z panoramicznym dachem. Fajny bajer co ważne słońce nie dogrzewał środka przez szybę (właściwe szkło). Z jednej strony autko ciekawymi detalami i może się podobać z drugiej strony jakość samochodu jako całość raczej słaba. Spalanie nie takie niskie jak deklaruje producent ale to nie jest wyjątek. Reszta informacji w poszczególnych działach.
I tu należy się zastanowić czy nie 4 gwiazdki. Z jednej strony ten silnik fajnie się wkręca i ciągnie to małe autko. Z drugiej strony 3 cylindrową jednostką, z mokrym paskiem no i w perspektywie czasu bardziej wadliwa niż dobra. Sam wymieniałem silnik po przejechaniu 40 tyś. km. Kosztowna wymiana rozrządu z powodu mokrego paska. Auto z turbiną więc jak lubisz szybko skakać od świateł do świateł to zapomnij o 6 l/100km. 8 to minimum a bywa i więcej.
Tu nie mam zastrzeżeń. Jak dobrze dobierasz biegi to autko jedzie. Choć sygnalizacja zmiany biegu jak dla mnie jest za wcześnie i przy zmianie biegu zgodnie z sugestią komputera silnik potrafi się dławić.
Twardy. Duży prześwit, raczej wszystko ominie co pod kołami ale twarde zawieszenie. Ciekawe rozwiązanie to system sterownia napędem w zależności od nawierzchni. U mnie się sprawdzał w śniegu i w piasku. Tu mały plusik ode mnie.
Tu bym ocenił bardzo wysoko. Na pewno boompery na drzwiach rozwiązuje problem stuknięć parkingowych. Poza tym dużo elementów plastikowych więc nic nie rdzewieje. Za to drzwi, nadkola i klapa po ponad 9 latach użytkowania maleńkie ogniska korozji w kilku miejscach. Jak dla Mnie to wynik bardzo dobry
Generalnie bardzo dobra. Duża szyba z przodu, boki też ok, a widoczność do tyłu rozwiązuje kamera.
Blisko 100 % obsługi przez ekran dotykowy. Oczywiście bardzo szybko opanujesz menu ale obsługa pewnych rzeczy w trakcie jazdy bywa kłopotliwa.
Mimo, że dmuchawy są tylko z przodu, co więcej brak nawiewu od strony pasażera to i tak system daje radę. Te nawiewy, które posiada samochód są duże. Dają duży strumień powietrza zarówno ciepłego jak i zimnego w zależności od potrzeb
Przód jest dobrze. Tył dla dzieci do 12~13 lat ok. Dla dorosłych osób może być mało.
Jest źle. Długich tras z wyższymi prędkościami nie polecam. W mieście jak mocno depczesz to albo słyszysz hałas silnika albo hałas opływu powietrza. Może jak na tą klasę auta jest dobrze ale jak dla mnie zbyt głośno
Pali więcej niż oczekujesz, wymiana rozrządu kosztowna, wymiana sprzęgła (dwumasa) kosztowna. Pozostały serwis (oleje, filtry, klocki) w dobrych cenach
Fajne autko wizualnie i do zabawy w mieście. Ale ważne elementy samochodu wadliwe, drogie lub kosztowne w eksploatacji.
Drobiazgi nie występowały u mnie
Silnik, sprzęgło. Wymiana na przestrzeni 70000 km. To bardzo źle

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 PureTech 110KM 81kW [l/100km]