: Zabezpieczenia antykorozyjne i linia nadwozia na plus.
: Tragedia, a zaczęło się od przepięć na radiu.
Niestety moje doświadczenia z tym samochodem i obsługą serwisową są dalekie od oczekiwań. Od początku użytkowania pojawiały się różne problemy, zarówno mechaniczne, jak i elektryczne. Samochód miał wycieki oleju z pokrywy zaworów oraz uszczelniacza wału, a jedna z napraw wymagała ponownej wizyty i poprawek. Wcześniejsze zgłoszenia dotyczące zapachu przypalonej gumy i dużego ubytku oleju były bagatelizowane, a słyszałem między innymi, że samochód jest nowy i pewne rzeczy mogą się jeszcze „docierać”. Dopiero gdy na osłonie silnika pojawiła się duża plama oleju, problem został potraktowany poważnie.
Od początku występowały również problemy elektryczne. Zdarzały się niepokojące objawy podczas rozruchu oraz anomalie widoczne na radiu. W trakcie eksploatacji wymieniono radio oraz moduł komfortu, jednak mimo tych napraw nadal pojawiają się kolejne problemy. Ostatnio przestała działać kamera cofania i czujniki parkowania. Co ciekawe, następnego dnia system zaczął ponownie działać na krótki czas, co wskazuje na problem występujący okresowo.
Zgłaszałem także dławienie samochodu na pierwszym biegu i podczas cofania oraz odczuwalne braki mocy. W odpowiedzi usłyszałem sugestię, że problem może wynikać z jakości paliwa. Trudno mi się z tym zgodzić, ponieważ od momentu odbioru auta tankuję wyłącznie na dużych, renomowanych stacjach, głównie BP, Circle K i Orlen. Benzyna jest regularnie tankowana w wersji 98 lub 95, a wszystkie tankowania mogę potwierdzić fakturami. Nie jest więc tak, że samochód był eksploatowany na przypadkowym paliwie niewiadomego pochodzenia.
Dodatkowo zgłaszałem zwiększone zużycie oleju, jednak początkowo sugerowano jedynie monitorowanie dolewek. Dopiero później potwierdzono występowanie wycieków wymagających naprawy.
Największy problem widzę jednak w podejściu do diagnostyki. Mam wrażenie, że kolejne elementy są wymieniane po wystąpieniu objawów, natomiast nie prowadzi się wystarczająco dokładnej diagnostyki w celu znalezienia pierwotnej przyczyny problemów. Po wymianie radia, modułu komfortu, naprawach wycieków oleju i kolejnych wizytach serwisowych nadal pojawiają się nowe usterki. Jako klient oczekiwałbym nie tylko usuwania skutków, ale przede wszystkim znalezienia źródła problemu.
Jeśli ktoś trafił egzemplarz bez mankamentów, to może mu dożyje do tych 200k.
W ogóle nie czuć, że ma się ten 6 bieg. Samochód przy 130km/h na najwyższym biegu mogę porównać do mojej Felicji w której miałem 5 biegów i wrażenia były takie same.
Układ jezdny dla mnie jak na razie na duży plus.
Na razie bez zastrzeżeń i piękna linia nadwozia.
Bardzo dobra widoczność z przodu, na boki i do tyłu, jeśli działają wspomagające czujniki i kamera cofania.
Pod tym względem uważam, że top na rynku w tej cenie.
W tym przypadku nie można zbyt wiele oczekiwać od budżetowej marki.
Póki co samochód jest na gwarancji, ale jeśli chodzi o wymianę oleju, hamulców i podstaw eksploatacji jak na razie na plus.
W przypadku egzemplarzy bez początkowych defektów można pokusić się o więcej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 Eco-G 100KM 74kW