Ocena kierowcy - Honda Accord VII Sedan

Janusz, Zumek1@interia.pl (chętnie wymienię spostrzeżenia z innymi użytkownikami tego modelu ., 22 lat temu
Silnik 2.0 i-VTEC 16V 155KM 114kW
Rok produkcji 2003
Honda Accord VII Sedan 2.0 i-VTEC 16V 155KM 114kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Mój ACCORD jest w kolorze Indygo, naprawdę coś pięknego, ale uwaga jest to lakier niebywale wymagający!! Idąc za radą prawdziwych ekspertów od mycia ręcznego (mycie tylko odpowiednimi szczotkami-zero gąbek!Wrocław,ul.Szybowcowa-za Biedronką-szczerze polecam!) woskuję go dość często gdyż to ,mam nadzieję,pozwoli zachować lakier na tym poziomie na jakim jest teraz.
Bardzo cichy,elastyczny,przewidywalny w zużyciu paliwa.
Dałbym
Bardzo stabilny,120km/h-długi podjazd-15cm warstwa śniegu wymieszanego z piaskiem-zero poślizgu(!!),trochę za twardy ale tylko na kiepskiej wrocławskiej kostce.
Nie mam zastrzeżeń
Wszystko na miejscu, tam gdzie ma być.
Klimy używałem tylko kilkakrotnie by odparować szyby po zbyt długim utrzymywaniu obiegu zamkniętego i robiła to błyskawicznie. Bardzo dokładne dostosowywanie temp. wnętrza do życzeń kierowcy, łatwa regulacja nawiewami.
Dużo miejsca dla kierowcy(190cm),bardzo dużo dla pasażera z przodu(żona-172cm), dużo dla pasażera z prawej strony z tyłu(syn-186cm),gdy sam siadam za ustawionym dla mnie fotelem kierowcy kolana,niestety, wbijają się w niego, ale dla córki (156cm) miejsca mnóstwo.
Słychać nawiew, opony, a silnik dopiero od ok. 4000-4500 obr/min. a i to jest dość ciche,trochę szkoda. Na początku dwa razy( wstyd!!)zdarzyło mi się odpalać już uruchomiony silnik!!
Miasto 10-11,2 l/100km, na trasie ( przy stanie licznika ok. 1800-2000km przebiegu)na trasie Tarnów-Przemyśl w śnieżycy,przy prędkościach 60-140 km/h ok 7,2l/100km a na trasie Wrocław-Tarnów i Tarnów-Wrocław (ok.360km z czego 220km autostradamin po których predkośc wahała sie między 140-200 km/h) spalił 7,8l/100km.
Wolałbym by było tańsze,ale za auto w którym nie ma okna dachowego (szkoda),skóry (zbytek) i systemu zabezpieczającego przed poślizgiem, choć mimo ekstremalnie trudnych warunków auto się bez niego obeszło to auto tej klasy winno to mieć chocby ze względu ...no właśnie, na tę klasę i to, że na wilgotnej nawierzchni trudno ruszyć gwałtownie bez zamierzonego
Coś wpada w lekkie wibracje w drzwiach pasarzera z przodu, przy prędkości 30-40km/h na kostce.
Oczywisty brak.
Dziennik kosztów dla Honda Accord VII Sedan 2.0 i-VTEC 16V 155KM 114kW