Ocena kierowcy - Honda Accord VII Sedan

adam, 14 lat temu
Silnik 2.4 i-VTEC 16V Type-S 190KM 140kW
Rok produkcji 2005
Honda Accord VII Sedan 2.4 i-VTEC 16V Type-S 190KM 140kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : Zaawansowany i bezobsługowy system i-VTEC. Nie to co doładowane TSi.
Przeniesienie napędu : Skrzypienie linki pedału sprzęgła. Ciężkie do przesmarowania.
Inne : Nie domykający się zamek drzwi.
Jeżeli warunki finansowe pozwolą, kolejnym samochodem będzie VIII 2.4 Type-S. Doskonałe rozwiązanie dla młodej osoby, która nie chce wywalić całej kasy w samochód, a z drugiej strony interesuje się trochę motoryzacją i lubi mieć niezawodne auto dające frajdę z jazdy.
Jest to silnik DOHC V-TEC produkcji japońskiej ze zmiennymi fazami rozrządu (przy 6krpm) oraz dolotu. Według mnie jest to fantastyczny silnik. Duża elastyczność, przyzwoity moment obrotowy oraz wysoka moc. Praktycznie bezobsługowy, gdy pilnujesz oleju (lubi go pożyczać V-TEC). Po prostu benzyna hondy i tyle w temacie.
Sprzęgło takie samo jak w 2.0 (trochę za słabe). Skokowa praca i skrzypiący pedał sprzęgła.
Idealnie. Bardzo dobry układ wspomagania, pracuje bardzo lekko, dopiero przy większych prędkościach jest mniej pewny, ale po polsce więcej niż 140/160 jechać sensu nie ma. Inna sprawa, że mam 205/55/16.
Stawiam 5 bo wszystkie samochody dziś produkowane mają mniejsze szyby. Ale po to są czujniki parkowania i kamery wideo. Idzie się przyzwyczaić.
Fajnie trzyma w zakrętach, fotele naprawdę wygodne, bluetooth w zestawie i sporo miejsca wokół konsoli głównej. CB radia nie ma za bardzo gdzie wsadzić, dlatego wolę jeździć bez i cieszyć się jazdą. Wnętrze jak szyte na moją miarę.
Osobny nadmuch na obie szyby, solidny climatronic dwustrefowy dają radę. Nie wiem czemu za każdym włączeniem dmuchawy A/C jest włączona, poszperam jeszcze jak zmienić domyślne ustawienie klimy na wyłączoną.
To nie jest samochód klasy premium. Jeżeli chodzi o przestrzeń, to nie lubię kompromisów. Dla jednej lub dwóch osób odpowiednie jest coupe, do czterech Accord Sedan, więcej - tourer albo jeszcze coś innego.
Dużo zależy od opon. Ja założyłem twardsze i jest naprawdę świetnie. No i ten ryk silnika przy załączającym się v-tecu na 6krpm - bezcenne.
To jest największy plus tego auta. Nie spodziewałem się aż tak niskiego spalania. Nie trzeba go cisnąć po mieście - ma równomiernie rozłożony moment obrotowy, jego wartość maksymalna nie jest najwyższa, ale wystarcza. Moja kobieta większych przyspieszeń by nie zniosła (patrz \"przestrzeń dla kierowcy i pasażerów\"). Szybko się rozgrzewa no i ma tylko 4 cylindry. Nie chcę już żadnego diesla.
O tym, że jakość tego auta świadczy ich niedobór na rynku i wysokie ceny. Nie jest najtańsza, ale leję - i jadę!!!
Wiadomo, że okres niezawodnych samochodów się skończył. Do rzeczy: - parowanie reflektorów (była akcja serwisowa więc ok), - awarie siłownika zamka pasażera - bendix rozrusznika lubi nie odpuścić (koszt naprawy 200 zł).
Jeżdżę nim niedługo, wcześniej była VI 1.8i i VII 2.2 i-CTDI. Jak na benzynę hondy przystało, awaryjność bardzo niska. Z poważniejszych wad - wymieniane było sprzęgło, ale to robił poprzedni właściciel. Normalnie docisk wytrzymuje 150 tys. km.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.4 i-VTEC 16V Type-S 190KM 140kW [l/100km]

8,7