Ocena kierowcy - Honda Accord VII Sedan

Waldek, ponad rok temu
Silnik 2.4 i-VTEC 16V Type-S 190KM 140kW
Rok produkcji 2005
Honda Accord VII Sedan 2.4 i-VTEC 16V Type-S 190KM 140kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : Dynamika
Przeniesienie napędu : Hondowska skrzynia biegów. Kto zna ten wie.
Zawieszenie : Pozwala na dużo przy dynamicznej jeździe.
Kupiłem zupełnie przypadkiem. Wcześniej miałem V coupe CD7 2,2 150KM w manualu z rynku europejskiego. Była super, sama przyjemność do czasu aż oberwała w mocno w prawy tył i kasacja. Potem była vi sedan 1,8. Korozja od spodu była zmorą. Przy tankowaniu zobaczyłem vii TypeS na parkingu z kartką o sprzedaży. Decyzja na już i kupiłem Polski salon i potwierdzone 212tyś. kilometrów. Widziałem, że jest po drobnych przejściach. Ale ryzyko opłaciło się. Zaskoczył mnie pozytywnie stan blacharki. Tak od spodu jak i od góry. Od przeglądu olejowego zużyła 0,5 litra na przestrzeni 4 tyś. kilometrów. Po trzech tygodniach padł alternator. Wymiany wymagało koło pasowe na wale korbowym z zimmeringiem i tylne tarcze hamulcowe( jeszcze fabryczne) i klocki hamulcowe. Kupując wiedziałem o nie działającym siłowniku zamka w prawych przednich drzwiach. Co do frajdy z jazdy to nie będę się rozwodził bo jest super. Zużycie paliwa?? Średnio od czasu kupna 10,00litra/100km. Poprzednia vi 1,8 paliła praktycznie tyle samo. VI bieg na trasie robi swoje. Części eksploatacyjne są do wyboru, do koloru. Będę chuchał i dmuchał. Nie wiem czy zmieniłbym na VIII 2,4 TypeS. Jest trochę ciężka.
Bez zastrzeżeń. W porównaniu z 2,0 to przepaść. Ciągnie już od 2500obr., a po 5000 to szatan, aż do odcięcia.
Super ale trzeba pamiętać o wymianie oleju. I tylko oryginał MTF.
To nie jest tapczan. Ale za to trzyma się drogi i nie buja na łukach.
Mogłoby być lepiej.
Jak na siedzenie tak blisko podłogi jest całkiem dobrze.
Bez zastrzeżeń
Cały czas jeżdżę na klimie w trybie AUTO.
Mam 183cm wzrostu i jest bardzo dobrze. Fotel max do tyłu i oparcie mocno pionowe.
Mogłoby być lepiej.
Wcale nie jest tak drogo. Bardzo dużo dobrych jakościowo zamienników, a i części oryginalne nie są przesadnie drogie.
Alternator, koło pasowe.
Absolutny brak. Wymianę alternatora nie uznaję za poważną usterkę.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.4 i-VTEC 16V Type-S 190KM 140kW [l/100km]

9,0