Ocena kierowcy - Honda Civic X Hatchback 5d

Marcin, przed chwilą
Silnik 1.5 VTEC Turbo 182KM 134kW
Rok produkcji 2017
Okres użytkowania: 5 lat
Honda Civic X Hatchback 5d 1.5 VTEC Turbo 182KM 134kW 2017-2019 - Oceń swoje auto
Bardzo udane, niezawodne auto, jedne z najlepszych w swojej klasie. Jeśli cenisz bezproblemową jazdę, Twoim hobby nie jest nawiązywanie znajomości w warsztatach samochodowych- dalej nie ma co szukać. Auto użytkowałem 5 lat, jestem trzecim właścicielem. Jeżdżone w każdych warunkach i na każdej nawierzchni- honda nie stęka, nie klęka tylko jeździ. Ma kilka wad, ale biorąc pod uwagę jaką jakość i cenę serwują nam rodzimi, europejscy producenci- chyba zostanę przy Japończykach. Pojęcia nie mam dlaczego na drogach widać tyle corolli a tak mało civiców.
Całkiem dynamicznie się wkręca, 182km rakiety z tego auta nie zrobi, ale daje radę sprawnie wyprzedzić na krajówce.
Bez zastrzeżeń, prowadzi się pewnie, układ kierowniczy precyzyjny.
Tutaj pierwsze schody- pomijam drobne rdzawki na układzie wydechowym, tego można się spodziewać. Ale rozszczelnienie obydwu obrysówek ( lampek od migaczy) już nie bardzo mi się podoba. Po dużych deszczach woda w nich pływa. Do lakieru nie mam zastrzeżeń.
Beznadziejny systemu multimediów- mniej więcej poziom game-boya z lat 90, ale komu to potrzebne jak jest android auto.
Fotele potrzebują chwili czasu do nagrzania, może to kwestia skórzanych siedzeń.
Jak na auto takich gabarytów- zaskakująco dużo miejsca z tyłu i w bagażniku. Tak się powinno projektować auta.
Nie jest źle, trasę autostradową można pokonać bez bólu głowy, ale na pewno nie jest to klasa premium.
Podobno części w aso drogie- nie wiem, auto prawie bezawaryjne.
Dałbym 5 gwiazdek, ale ze względu na awarię klimatyzacji konieczne była wymiana sprężarki od klimatyzacji. Podobno grzech wrodzony tego modelu.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 VTEC Turbo 182KM 134kW [l/100km]

6,9