Ocena kierowcy - Jaguar F-Pace SUV Facelifting

NieLubilemSUVów, 13 godzin temu
Silnik 3.0 P 400KM 294kW
Rok produkcji 2024
Jaguar F-Pace SUV Facelifting 3.0 P 400KM 294kW od 2020 - Oceń swoje auto
Jak każde auto, F-Pace ma swoje wady i zalety. Zacznijmy od kwestii kluczowej, kupno wersji z małym silnikiem to wielki błąd. Nie oszukujmy się, to masywny i dość duży SUV, który wymaga odpowiedniej ilości mocy podpartych odpowiednim momentem obrotowym. Prawdę móœiąc, gdybym nie miał szansy na przejechanie się wersją 400 Sport, to pewnie własnie pisałbym recenzję pojazdu innej marki. Z innych wad jakie mogę wymienić, to mały schowek przed nogami pasażera (żonka niezadowolona), drobne problemy z elektroniką/infotainment (ale które nowe auto tego nie ma...), brak możliwości użycia własnej karty SIM do udostępniania internetu przez WiFi (jest za to karta eSIM, za którą trzeba opłacać subskrypcję), trochę nieintuicyjna nawigacja (ale to już znacznie poprawili w 2025 roku), aktywny tempomat z funkcjami utrzymania pasa itp. niestety nie dostosowuje prędkości do znaków/mapy, a znajdująca się na pokładzie miękka hybryda wydaje się być dodana wyłącznie po to, by uspokoić unijnych urzędników i spełnić normy emisji spalin:D Z zalet wymienię 400 konny silnik, który naprawdę daje poczuć, że to Jaguar z "pazurem", dzięki czemu auto prowadzi się jakby było mniejsze i znacznie lżejsze. Silnik może nie brzmi jak SVR lecz nie jest ugrzeczniony 2.0, on naprawdę ładnie mruczy i rasowo ryczy gdy potrzeba. Bardzo dobre zawieszenie w połączeniu z precyzyjnym układem kierowniczym daje poczucie pełnej kontroli, zarówno przy 240 km/h na autostradzie, jak i podczas jazdy w śniegu. Systemy terenowe przeniesione z terenowych aut ze stajni JLR robią świetną robotę. Do tego wygoda i klasa premium w każdym zakątku pojazdu, bardzo estetyczne, wręcz zaprojektowane z klasą i smakiem wnętrze, w którym są fizyczne przyciski i pokrętła dla wszystkich najważniejszych funkcji! Do tego dość duży bagażnik, intuicyjny i sensowny infotainment. Jeśli jeszcze czytasz moją recenzję, to mam tylko jedno ostatnie słowo. Szkoda, że to koniec Jaguara, jakiego znaliśmy i kochaliśmy. Decydując się na auto tej marki trzeba mieć w świadomości możliwą sporą utratę wartości na rynku wtórnym, ale jeśli kupujesz sercem, pasją, to ten mankamen, tak samo jak paliwożerność :D nie powinnien stanąć Ci na przeszkodzie...
Nie idź w kierunku małych silników! 400 sport, SRV, ewentualnie 400e to jedyny słuszny wybór dla F-Pace
Może nie jest tak szybka jak w SVR ale robi robotę
I na zimę i na lato, w każdych warunkach bardzo dobrze trzyma się drogi dając poczucie kontroli i, co ważne, dając dużo sygnałów zwrotnych kierowcy.
Mam mieszane uczucia. Lakier wydaje się być dość słaby i łatwo się uszkadza. Sam osobiście tego nie doświadczyłem lecz widziałem dwa auta z 2023/2024, w których uszkodzona została bezbarwna warstwa lakieru w wyniku kilkudniowego kontaktu z ptasim guanem
Gdyby nie dobra kamera, to widoczność do tyłu była by prawie zerowa
Wentylowane fotele robią swoje, w odróżnieniu niektórych konkurencyjnych marek wbudowany masaż w fotelach nie ogranicza jakości grzania/wentylacji. Klimatyzacja cicha.
Zaskoczył mnie koszt serwisowania, nie jestem zmuszony aby co 12 miesięcy pojawić się w ASO, ceny przeglądów itp porównywalne, a nawet tańsze niż u konkurencji. Jeśli przymknąć oko na paliwożerność, to jednak nie jest tanie auto w utrzymaniu
Powinno być o 10-15% tańsze
Trochę drobnych kłopotów z elektroniką, jeden większy z infotainment, od czasu do czasu pojawia się problem z dostępem do internetu, który trwa 1-3 dni
na razie brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.0 P 400KM 294kW [l/100km]