Ocena kierowcy - Kia Shuma I

jarko466@wp.pl, 22 lat temu
Silnik 1.5 i 16V 88KM 65kW
Rok produkcji 1999
Kia Shuma I 1.5 i 16V 88KM 65kW 1997-2001 - Oceń swoje auto
Moim zdaniem jest pare pierdułek które denerwóją człowieka np wykończenie wnętrza czy wiciszenie ale ma też zalety bardzo dobry silnik mazdy dynamiczny, dobry komforcik podróżowania,duży kufer. Napewno lepiej się spisuje od lanosa czy fiata i jeszcze dużo innych modeli. Za tą cene myśle że nie ma na rynku nic lepszego.
Silnik to najlepsze co jest w tym samochodzie zrobiłem tyle kilometrów i nic nie było grzebane przy nim w końcu to japończyk ściągnięty od mazdy 323 wymieniałem tylko olej i świece a zrobiłem ponad 60000 na gazie
Przy 90000 tyś robiłem remont skrzyni w koszu ukruszyły się wszystkie cztery satelity myśle że to nie moja wina materiał z którego są zrobione jest strasznie słaby zużyły sie też nie które łożyska . Jeśli ktoś posiada skrzynie jestem zainteresowany.
Nie narzekam pracuje dobrze. Wymieniałem tylko sworznie dolne wachacza ale to norma to się zużywa
Z przodu bardzo dobra gorzej styłu kwestia przyzwyczajenia wysoki tył.
przełaczniki od szyb elektrycznych śą za blisko usytułowane trzeba podwijać dłoń żeby otworzyć szybe
mam klime i nie narzekam działa bez zarzutu z ogrzewaniem też nie ma problemów jest ciepłoa nawet bardzo ciepło w lato klima spisuje się dobrze bez żadnych problemów
Sporo miejsca sprzodu i styłu i pojemny kufer.
silnik pracuje w miare cicho. wyciszenia wnętrza to tu wogule nie ma wszystko w plastiku nawet w bagażniku a wykładzinka leży tylko na podłodze rada maty bitumiczne i tapicer.
Co do zużycia paliwa to nie mam pretensji na gazie za 50 zł robie 300 km instalacja LANDI LORENZO zaś na benzynie średnio pali 8-9 litrów. Ceny przeglądów to zależy w jakim serwisie ale właśnie przez serwisy nigdy w życiu nie kupie żadnego kia chyba że będe sam go serwisował oszuści przycinają na wszystkim co się da robią prowizorke i czekają aż się gwarancja skończy cena samego przejżenia samochodu to 300 zł. Polecam naprawy u znajomych mechaników.
Myśle że za tą cene warto.
Te druciki cholerne w lefrerktorach to ciekawa sprawa kto jeżdzi to wie o co chodzi. Sróbki od masy do lefrektorów ciągle sie odkręcają i nie ma świateł jedyna rada wkręcić o większym gwińcie.
A więc tak urywają się uchwyty na amortyzatorze łacznika stabilizatora tył wyszła chyba seria wadliwych amortyzatorów, przepustnice gazu zacinają się przy 2000 obr chyba wada fabryczna wyszła też seria z krzywymi tarczami hamulcowymi.
Kia Shuma I