Ocena kierowcy - Lexus RX III SUV

terenn, 6 miesięcy temu
Silnik 450h 299KM 220kW
Rok produkcji 2009
Lexus RX III SUV 450h 299KM 220kW 2009-2015 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Ecvt według mnie jest najlepsza skrzynia na świecie.
Niektórym nie pasuje ta skrzynia biegów ja jestem w ręcz zachwycony. I nie płaczą że wyje a nie zwracają uwagi że przy pedale w podłodze do prędkości maksymalnej to jest kilkadziesiąt sekund wycia i już mamy max.... Za to płynność jazdy jest idealna i i przyspieszenie i hamowanie odbywa się tak gumowo że osoby z chorobą lokomocyjną nie odczuwają dyskomfortu.
Silnik jest ok ale ma swoje wady w pierwszych latach produkcji.... 1 przewody olejowe trzeba wymienić od polifta 2 potrafią się przyciąć wariatory rozrządu i wypada zapłon na 3 i 4 cyl... Ale to sporadyczne 3 wyciek z dekla rozrządu a raczej zakłócenie nie wyciek. Ten typ tak ma można to zrobić ale bez paniki. Bo koszty duże trzeszrba rwać silnik.
Mistrzostwo świata nic dodać nic ująć. Płynnie bez żadnych szarpnięć poprostu się płynie warto przewidywać drogę odzyskiwać energię wtedy hamulce starczają na 100k km (hamuje też skrzynia i silnikiem el.)
Trochę za słaby tylny silnik, auto nie sportowe i trzeba pamiętać że ciężkie. Komfort ok ale prowadzenie jak pontonu.
Mimo 16 lat na moim korozji brak ale wiem że potrafią zardzewieć. Blacha gruba lakier też grubszy niż w standardowych autach (pod 200 mikronów wyjeżdżają z fabryki)
Jest bardzo dobrze choć ciężko auto wyczuć. Zadbało nawet o mini szybkę w przednim słupku.
Kwestia przyzwyczajenia jak w każdym aucie. Ludzie narzekają na środkową myszkę do sterowania kursorem mi korzysta się z tego bardzo dobrze wystarczy że ktoś kiedyś w swoim życiu korzystał z myszki graficznej i złapie od ręki.
Jest ok ale ma jeden minus Nawiewy na "twarz" nie można ustawić tak by nie przeszkadzały i walą mocno tak że trzeba je tlumić.
Z przodu ok z tyłu jak na gabaryty auta szału nie ma.
Jeśli chodzi o dźwięki z zewnątrz jest ok ale jeśli chodzi o odgłosy tapicerki trzeszczenia itd... no niestety nie popisali się.
Ponad 2 tony spalanie przy grzecznej jeździe poniżej 9L LPG.... W trasie w miarę bystro 12 LPG można być zadowolonym.
Auto tanie nie jest ale komfort i niezawodność jest tego warte.
Jak na razie brak.
Brak