Ocena kierowcy - Lexus RX V

Silnik 2.5 450h+ 309KM 227kW
Rok produkcji 2025
Lexus RX V 2.5 450h+ 309KM 227kW od 2022 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : pozytywne zaskoczenie to współpraca silnika spalinowego z elektrykami - ekonomia i przyspieszenie w mieście, moc na autostradzie. No inna sprawa, że tutaj kończy się ekonomia....
Nieco rozczarowania, bo ideał to to nie jest. Układ jezdny bez uwag, nawet lepiej niż myślałem. Kontrola temperatury, a przede wszystkim wycieraczki i ogrzewanie przedniej szyby to KATASTROFA. Serwis- panowie grzeczni, etap sprzedaży tak grzeczni, że aż mdli. Serwis, konkrety - dalej grzeczni, szkoleni z komunikacji. Jeśli chodzi o konkrety, słowność, czas - POLMOZBYT. Zdają sobie sprawę, że konkurencja też ma wady, ze słyszenia może być dużo gorzej. Ale następnym razem zrobię dokładniejsze badanie rynku. Myślałem, że LEXUS to taka super Toyota RAV4, która była bezbłędna. Ale zadęcie wydaje się w LEXUSIE nieproporcjonalne do jakości
OK, szczególnie miłym zaskoczeniem jest napęd elektryczny. Na co dzień latem tylko z niego korzystam, baterie wystarczają na 50-60km (latem)
chyba ona czasem bywa głośna
OK
wystarczy spojrzeć na lakier, żeby był porysowany. Ale to chyba przypadłość lakierów samochodowych w tych czasach
Wyświetlacz główny - po miesiącu totalnie porysowany. Mam obcięte paznokcie, nie pracuję fizycznie, , nie ma biżuterii. Wystarczy dotyk opuszek by wyświetlacz był porysowany. Dotykowe przyciski na kierownicy - od początku podejrzewałem, że to będzie problem. Są nieczułe, nie można na nich polegać , zawsze trzeba weryfikować na HUDzie lub wyświetlaczu czy dana funkcja się włączyła. Zaprzeczenie ergonomii, naprawdę. Asystent głosowy - głównie mówi "polecenie nie może być przetworzone" czy coś w tym rodzaju.
I tu mamy KATASTROFĘ. Latem klimatyzacja działa jak chce, albo się nie można doczekać komfortu, albo się marznie. NIe wiem gdzie są czujniki i czemu tak jest ale jest źle. Zimą ogrzewanie radzi sobie lepiej i jest omotenashi. Ale... ogrzewanie przedniej szyby potrzebuje bardzo dużo czasu, a w niektórych warunkach w ogóle nie jest w stanie ogrzać szyby tak by snieg czy lód topniał. Są takie niby odmrażacze elektryczne piór wycieraczek ale nie są w stanie ich nagrzać i odmrozić. Po ponad godzinie jazdy pióra wycieraczek są zamarznięte, nie zbierają i NIE DA SIĘ JECHAĆ. Nie mówiąc o ceregielach żeby rano wystartować. W dodatku wycieraczek nie da się podnieść (blokuje je maska) jak w normalnym np. trabancie żeby nie przymarzły. Końcówki spryskiwaczy są na wycieraczkach, ciekawe ile będzie takie pióro kosztować. Nawiasem mówiąc jedno pióro od nowości, jeszcze przed zimą, nie zbierało. TOTALNA ŻENADA
fotele - duże, reuglowane na wszystkie sposoby. Za duże, nie trzymają, takie kanapy dla leniucha...
Trudno mi ocenić, nie mam przeglądu tych aut z niby "wyższej półki", ale niedogodności o których napisałem naprawdę rozczarowują

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.5 450h+ 309KM 227kW [l/100km]

7,8