Ocena kierowcy - Mazda 6 I Kombi

Silnik 2.0 MZR 141KM 104kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Mazda 6 I Kombi 2.0 MZR 141KM 104kW 2002-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Bez awaryjny, nie miałem z nim żadnych problemów
Zawieszenie : Wielowahaczowe zawieszenie powodowało, że samochód pewnie się trzymał drogi i płyną po niej
Karoseria : Rdza jest wielkim mankamentem tego modelu
To był mój pierwszy samochód i przez ponad 7 lat użytkowania nie zdarzyła mi się żadna awaria w tym aucie. Zawsze wyjechałem z domu i zawsze wróciłem o własnych kołach. Gdyby nie rdza, która już zjadła progi i zrobiła dziurę, że woda wlewała się pod dywanik kierowcy to bym nim przejeździł kolejne 7 lat bowiem to było bezawaryjne auto (i jestem pewien, że miało cofany licznik). Samochód płynął po drodze, pewnie się trzymał zakrętów. Zdarzały się drobne awarię lecz to nie takie by wyeliminowały go z ruchu. Wymieniane były jedynie eksploatacyjne rzeczy, typu: wahacze, hamulce, filtry. Wygodnie jechało się całą rodziną na wakacje, bagażnik w kombi był naprawdę pojemny. Brak mu było trochę dynamiki ale odwdzięczał się niskim spalaniem. W trasie potrafiłem zejść poniżej 7 L/100 km. Minusem jest, że jest ona dosyć niska i przy pełnym załadowaniu na hopce potrafił lekko przyrysować wydechem. No i ogromny plus trzeba dać za jakość oryginalnych amortyzatorów bowiem w tym aucie miałem jeszcze założone te same od nowości auta i sprawność miały lepszą niż niejedne zamienniki po pół roku
Nie zawodny silnik. Do silnika w głównie zaglądałem jak wymieniałem tylko filtry
Dobrze i pewnie wchodziły biegi, brakowało mi jedynie 6-tego biegu autostradowego
Prowadziło mi się pewnie, auto świetnie trzyma się drogi, to też zasługa przedniego wielowahaczowego zawieszenia, dzięki któremu czuć, że to auto płynie po drodze
Niestety to jest największa wada: rdza na potęgę. Lecz jako tako jeszcze da radę wygrać z rdzą na nadwoziu tak już gorzej jest na podwoziu
Dobrze było widać wszystko wokół auta
Jestem wysoki i mam nieproporcjonalnie długie nogi. Miałem dużo miejsca dla siebie, i za mną jeszcze też ktoś da radę wsiąść
Części nie są nadmiernie drogie. Bez problemu jest duży wybór zamienników
Zdarzały się pojedyncze lecz można wymienić je na palcach jednej ręki przez ponad 7 lat
Przez ponad 7 lat nie miałem żadnej poważnej usterki. Tyle razy ile wyjechałem z domu tyle razy też wróciłem na własnych kołach

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR 141KM 104kW [l/100km]

8,4