Ocena kierowcy - Mercedes Klasa B W246 Sports Tourer

Furekar, 2 miesiące temu
Silnik 200 BlueEFFICIENCY 156KM 115kW
Rok produkcji 2012
Okres użytkowania: 1 rok
Mercedes Klasa B W246 Sports Tourer 200 BlueEFFICIENCY 156KM 115kW 2011-2015 - Oceń swoje auto
Auto ma komfortowe fotele plecy odpoczywają nawet po 500km poza tym skupię się na zaletach i wadach które zauważyłem po 1.5roku użytkowania i30 tys km zrobionych
Silnik ma krótkie pierwsze 2biegi i dość głośne zwłaszcza gdy zimny co mnie irytuje aledalej jest żwawy i coraz cichszy na autostradzie wręcz mnie tym zaskakuje gdy chce się wcisnąć mocniej gaz idzie jak rakieta ale wydaje wtedy większy hałas (identycznie jak w Aurisie tryb Power)
Skrzynia trzyma bardzo niskie obroty 1400-1700 przy spokojnej jeździe zanim dojdzie do 7biegu to już mam prawie prędkość autostradową trochę szarpie przy ruszaniu dalej ok
Dość sztywno przy większych prędkościach troszkę się czuć przechył nadwozia megan3którym wcześniej jeździłem był nieco bardziej przyklejony do drogi być może przez niższe nadwozie ale jak się spokojniej jeżdzi prowadzi się świetnie kierownica nie stawia oporów żadnych.Uwaga na wysokie krawężniki jest według mnie nisko zawieszony jak na vana.
Miał już trochę odprysków gdy kupowałem lecz do tej pory nic nie przybyło a nie garażuję go choć przed i po zimie woskuję.z tego co widzę to lakier jest dość gruby.
Fotele rewelacja odpoczywa się w tym sutki widoczność z przodu super dalej też.świetnie czuję przód przy parkowaniu bo jest np.10 cm krótszy niż miałem w meganie3 jedynie co to za głośne według mnie czujniki parkowania.
Świetna zegary czytelne .światła na przednie fotele i tylne świecą właśnie tam gdy czegoś akurat szukam wszystkie przełączniki pod ręką
W porównaniu do meganki przepaść grzeje i chłodzi naprawdę szybko.
Jak na kompakt kierowca ma dużo miejsca i pasażer z przodu ale z tyłu na nogi...mega dużo jak w klasie średniej.
Pierwsze dwa biegi krótkie i głośne dalej jest coraz ciszej i tak do 160 km/h dopiero wtedysłychać bardziej silnik trochę wcześniej słychać powietrze.Porównując do meganki znacznie lepiej wyciszone tu jest podwozie nadkola.Daję 4gwiazdki bo te pierwsze dwa biegi.....
Spalanie 7-7.5 l wiosna -lato zimą 8l lekko w normie oczywiście w cyklu mieszanym po dużym mieście jeżdzę rzadko więc nie mam rzetelnych informacji.Pod względem kosztów 2-3razy drożej jak renault np.trzeba wyszukiwać okazji w internecie tańszych części używanych gdy to możliwe.
Mercedes ma swoją cenę w podobnej mogłem kupić trzy lata młodsze scenica 3008 Merivę C-Max Asx-a czy x-crosa lecz jakość plus mocny silnik do np.w/w i wyposażenie(np automat dwustrefowa klima czekoladowa skóra foteli kanapy grafitowa kokpitu obok Ala karbonowej wstawki imitującej drewno czy mogę to wszystko mieć w markach popularnych no raczej nie aż miło wsiadać i jeżdzic tym autem)
Jeszcze nie było
Uszkodzony termostat przy wymianie trzeba zdjąć przednie zawieszenie i wtedy lepiej też je przejrzeć by ograniczyć koszty w przyszłości.To jest słabość tego modelu przy poważniejszych awariach dużo rozbierania ale jak na półtora roku jazdy i 30000 km przejechanych to chyba awaryjność w normie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 200 BlueEFFICIENCY 156KM 115kW [l/100km]

7,2