Ocena kierowcy - Mitsubishi ASX I SUV Facelifting 2019
Okres użytkowania:
ponad 6 lat
: BEZAWARYJNY !!!!
Układ elektryczny
: WKURZAJĄCE DROBIAZGI I DŁUGI CZAS OCZEKIWANIA NA ICH USUNIĘCIE.
Niezawodna, prosta, niewysilona konstrukcja z pośrednim wtryskiem. Praktycznie bezawaryjny.
Chodzi bardzo dobrze. Jest precyzyjna, a co za tym idzie biegi wchodzą gładko.
Prowadzi się dobrze. Nie traci kontaktu z podłożem. Dość precyzyjny. Szybko reaguje na ruchy kierownicy. Sprawdza się zarówno w mieście jak i na drogach szutrowych, czy polnych.
Japończyk składany w Japonii. Brak jakiegokolwiek zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia i profili zamkniętych. Miękki, ekologiczny lakier łatwo się rysuje, ale to współczesność. Rdza bierze podwozie po 2 latach. Ja dodatkowo po 3 latach odrdzewiałem i zabezpieczałem dół samochodu.
Do przodu i z boku jest dobrze. Z tyłu jest słabo. Duże lusterka to duży plus.
Z przodu sporo miejsca, z tyłu nieco mniej. Mam 184 cm wzrostu i mieszczę się spokojnie. Fotele słabo sprofilowane - po dłuższej jeździe mam problem, żeby się wyprostować po wyjściu z samochodu. Na krótszych dystansach jest OK.
Nadmuch bez zarzutu. Ogrzewanie radzi sobie dobrze. Wychładzanie zabiera sporo czasu - klimatyzacja raczej średnia.
Z przodu dobrze. Z tyłu dla dwóch osób jest też nieźle.
W mieście i na drogach lokalnych do 80 km/h w miarę. Szybciej - robi się głośno, niezależnie czy ma się opony ciche czy nie. Zupełny brak wyciszenia drzwi, nadkoli i bagażnika.
Spalanie w mieście spore. Na autostradzie też. Ekonomiczny na drogach lokalnych. Przeglądy gwarancyjne średnio drogie.
Jak za tą cenę to więcej nie oczekiwałem.
Sporo usterek dotyczących elektroniki. Po 40 tys. padła stacja multimedialna. Po 60 tys. wysiadła klimatyzacja - chip. Po 100 tys. moduł komfortu - nie działały m.in. wycieraczki. Po 115 tys. km zatarła się sprężarka klimatyzacji. Po ponad 100 tys. km układ jezdny - końcówki drążków kierowniczych, wahacze, końcówki stabilizatorów do wymiany. Na podzespoły elektroniczne bardzo długi czas oczekiwania ( absolutny rekord 6 miesięcy oczekiwania na wymianę stacji multimedialnej).
Nigdy samochód mnie nie zawiódł. Mimo stosunkowo licznych niespodzianek, zawsze odpalił, zawsze dojechał na miejsce i nigdy nie widział lawety.