Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

strim@op.pl, 22 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1992
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 75KM 55kW 1996-1998 - Oceń swoje auto
Syn teraz też kupuje OPLA. Ceni niezawodność. OPEL trzyma się tradycji i ma niewyżyłowane silniki. Jeśli chcesz mieć auto na lata-kup OPLA, jeśli chcesz mieć 100KM z litra - kup PORSCHE. Przedtem porównaj ceny części, napraw i zużycie paliwa - konie trzeba czymś karmić. Astra? polecam jako w zasadzie bezawaryjny pojazd a jeśli to znikome koszty napraw (pompa wodna 72zł a do Poloneza 260zł), którym da się pojeździć turystycznie i sprtowo też, ale to zależy od umiejętności kierowcy. Poza tym jeśli trafnie ocenisz sytuację na drodze i zdasz sobie sprawę z faktu, że istnieją szybsze samochody, będziesz miał wdzięczny, chyba najtańszy w utrzymaniu i do tego bezpieczny samochód. Utrzymanie ASTRY jest tańsze od utrzymania MALUCHA - sprawdzone !!!
Miałem Kadetta też z silnikiem C16NZ - był elasteczniejszy, ale miał inną skrzynię biegów. Facet jadący Vectrą, zjechał za mną do CPN aby zapytać jaki mam silnik-tak był zdziwiony. On miał silnik 2,5 l/185KM
Bez zarzutu, mogłaby być z wersji Kadetta, jest bardzo długi III bieg
Po tylu latach na zbieżności komputerowej nie było co przestawiać - zapłaciłem tylko za analizę
Trochę przeszkadzają tylne słupki, ale wychodząc z założenia jak ktoś robi sobie szyby czarne, to widzi o wiele mniej
Wszystko pod ręką i w zasięgu ręki. Jeśli ktoś chce mieć elektr. szyby i zamykanie na pilota- niech sobie założy
Wentylacja mogłaby być z Kadetta. Astrze parują szyby w deszczową pogoodę. Ogrzewanie wystarczające
Dobre - jeszcze nikt nie narzekał. Dodam przestrzeń bagażową: przewiozłem 2 tapczany Hatchback-iem, oczywiście z otwartą klapą, ale na odległość 75 km
Do 100000km jest OK. Po tym przebiegu trochę się rozszczelnia i słychać "pędzący wiatr" na zewnątrz
Zadowalające, zależy od kaloryczności paliwa i wielu zużywających się elementów. Jadąc bardzo ostro ( jeździłem kiedyś sportowo ) z Krakowa do Poznania 3h15min, spalił 6,8l/100 Naprawy-zależy gdzie? Wymiana końcówki stabilizatora: Opel-Szpot chciał 165zł, Opel-Więcławski zrobił za 47zł.
OPLEL nie jest wyżyłowany. Za tę cenę nie dostaniesz nigdzie jakości jaką oferuje ASTRA
W zasadzie - bezawaryjny. Klocki wymieniasz w każdym samochodzie. Jakie masz klocki-taką masz żywotność tarcz. Łożyska kół i gumy przegubów, mają swoją żywotność. Tłumik (tylny), to 2 lata-właśnie mi się urwał, ale nic nie jest wieczne!!!
Urwał mi się napinacz paska rozrządu, wymieniałem całe sprzęgło. Napinacz - nie smarowany, Sprzęgło - wada materiałowa. Każdy OPEL ma jednak problemy z korozją tylnych nadkoli po 7 latach użytkowania.
Opel Astra F Hatchback