Ocena kierowcy - Opel Corsa B Hatchback

michal.jonson, 22 lat temu
Silnik 1.0 12V ECOTEC 54KM 40kW
Rok produkcji 1997
Opel Corsa B Hatchback 1.0 12V ECOTEC 54KM 40kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
nie zważając na liczna mankamenty oraz biorąc pod uwagę klasę tego auta (maluch) muszę wystawić ocenę na 3 z duuużym plusem (bliżej 4)
silnik 3 cylindrowy nigdy nie będzie pracował zadowalająco, dół ma słaby, na górze dostaje zadyszki, trochę za głośny, wrażliwy na temperaturę traci moc gdy jest za ciepło. Przeznaczeniem tego auta nie są wyścigi więc trochę można wybaczyć
skrzynia precyzyjna jak na takie auto, cicha, przy wysokich obrotach zdarzyło się że trzeba było użyć więcej siły do zmiany biegu na wyższy
polskie drogi nie oszczedzają tego samochodu ale trzeba przyznać że pierwsza wymiana amortyzatorów przednich dopiero po 90 tysiącach dobrze świadczy o jego wytrzymałości, zawieszenie ciche (w przeciwieństwie np. do fiata punto), trzeba uważać przy ostrzejszym hamowaniu na szutrze bo potrafi przyjemnie tyłem zarzucać. układ kierowniczy prezyzyjny, w skręcie opony czasem piszczą ale sie nie wywraca :), w porównaniu do peugeota 206 czy punto naprawdę przyjemnie się przykleja do drogi
nie mam zastrzeżeń, małe auto, dobrze widać z przodu i z tyłu
wszystko na miejscu i "pod ręką", zewnętrzna ergonomia też OK parkuje sie łatwo i prawie w każdej "dziurze"
z powodu małego silniczka wolno się nagrzewa zimą, niedogrzane nogi pasażerów z tyłu, powyżej 2 osób przy dużej wilgotności powietrza szyby szybko parują i nie łatwo odwrocić ten proces. Od jesieni do wiosny jest to autko 2 osobowe z opcją na jeszcze 2 w drodze wyjątku. Latem nie można narzekać
z przodu OK, z tyłu :) nie jechałem jeszcze (trzeżwy), w wakacje pojachałem z 3 jeszcze osobami na wycieczkę do Dubrovnika na 3 tygodnie z pakiem na dachu i nikogo nic nie boli wszyscy żyją w zdrowiu
Jak na nakie małe tanie autko to dobrze. Silnik trochę za głośny ale za to nie słychać ciężkiej pracy zawieszenia na polskich drogach, przyzwoite fabryczne audio 6 głośników dobre basy
w trasie można zmieścić się w 4,5 litra, w mieście 6,0 jest to wykonalne sprawdzałem katując się przez dwa tygodnie. Przy normalnej jeżdzie z prędkościami do 170km/h (tak tak też byłem zaskoczony ale tyle wyciąga z 58KM) pali do 6,5 litra w trasie i do 7,8 w mieście. Ceny przeglądów w autoserwisie są chore, za samo sprawdzenie na TECHu od 100 do 150 zł. samochodzik jest niestety napakowany czujnikami wszelkiego rodzaju które mają nieprzyjemną cechę - psują się np. czujnik temperatury, cz wolnych obrotów, cz obrotu wału, cz jeszcze jakiś tam, aha i zawór recyrkulacji spalin (EGR) prawie 800 zł sztuka i to już druga sztuka niestety. Oleju nie bierze. Biorąc moje dośwaidczenie z innymi samochodami które miałem to jest to samochód niedrogi w eksploatacji - średnio miesięcznie trzeba przeznaczyć nie wiecej niż 110 zł na serwis z częściami i materiałami a to nie dużo
patrz pkt 9. dodam że po 7 latach wreszcie udało się zamęczyć akumulator i samochodzik nie odpalił gdy temp. spadła poniżej -15 st C, nigdy nie musiałem go holować, sprytne jest to autko bo jak ma się zepsuć to na jakiś czas przestawia sie na tryb awaryjny i do serwisu można dojechać tzn awarie sa sygnalizowane z wyprzedzeniem
patrz pkt 10
Opel Corsa B Hatchback