Ocena kierowcy - Opel Corsa B Hatchback

Kozynsky, 12 lat temu
Silnik 1.2 i 45KM 33kW
Rok produkcji 1995
Opel Corsa B Hatchback 1.2 i 45KM 33kW 1993-1998 - Oceń swoje auto
Silnik : tak trwałego silnika nigdy nie miałem :)
Karoseria : rdza wszędzie maska, klapa tył, nadkola
Przeniesienie napędu : nie wchodzące biegi na zimnej skrzyni biegów
Inne : zawiasy w drzwiach, strasznie skrzypią
Mały wygodny samochód dla początkującego kierowcy lub osoby nie szukającej skóry, wypasu w postaci klimatronika, czujników parkowania itp.
Miałem 4 Corsy, z silnikiem 1.2 (c12NZ) 45KM, bardzo miła kultura pracy fajny do miasta, za słaby w trasy, spalanie troche za duże, C14SE (82KM 1.4) baaaardzo fajny silnik :) dynamiczny, dobre spalanie, bezawaryjny jak 12, X16XE ... wersja GSI samo za siebie mówi dynamika, elastycznośc niskie spalanie (7l w trasie), teraz mam C20NE swapowane z Vectry A i ... TO JEST TO! MOC MOC MOC! miasto spalanei tragiczne 11-12l PB, trasa .. bez butowania 6-7, z pełnym butem 8,5 :) bezawaryjnosć, jedyny problem to cieknąca uszczelka pokrywy zaworów
na zimnym nie wchodzi jedynka i ciężko dwójka, miałem tak z F10/5, F13cr, F15wr i teraz z F20 :D
Brakuje czasem wspomagania przy oponach 15" 195/50 ale da się jeździć takie opony zakładasz na własne życzenie producent zaleca chyba R13 155/45?
dobre lusterka, duże okno przednie, wąskie słubki, jezdziłem OMEGĄ B, Vectra C, panda, punto, Vectra B, Audi A4 i nigdzie nie było tak dobrze!
słabe plastiki i toporne kierownice, ja założyłem od Vectry B z poduszką powietrzną i jest o wiele lepiej :) przyciski i pokrętła w dobrych miejscach można ustawic wszystko bez odrywania wzroku od drogi
przy 2.0 pod maską 3min i mam ciepło :D
kierowca ma dużo miejsca, gorzej w tyle jeżeli keirowca ma 190cm (tak jak ja) i siedzi daleko od kółka :)
ja mam dodane na masce, drzwiach, ale opony słychac szczegolnie powyzej 170km/h :)
części .. HAHA! taniocha :D silnik ze skrzynia 500zł :D zamienników masa wszystko w dobrych cenach :)
jak to opel starszej generacji DOBRZE I TANIO! polecam :)
częsta wymiana olejów i filtrów ale to norma, BLACHA ! najgorzej z blachą w oplach ... niestety tu trzeba dbać :)
BRAK :D chyba ,że zaliczymy do tego rdze i skrzypiące drzwi kierowcy :D

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 45KM 33kW [l/100km]